Interpretació judicial

5 excarcerats per la llei del ‘només sí és sí’ i desenes de casos en revisió

Els jutges ja han dictat almenys 11 sentències que rebaixen la pena a delinqüents sexuals

5 excarcerats per la llei del ‘només sí és sí’ i desenes de casos en revisió
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les audiències provincials de tot Espanya revisen aquests dies desenes de sentències per comprovar si l’entrada en vigor de la ‘llei sí és sí’, que rebaixa algunes penes mínimes, suposa la revisió a la baixa o l’excarceració de condemnats per abusos o agressions sexuals. Els tribunals ja han rebaixat almenys 11 penes de presó però la xifra pot incrementar-se en les pròximes hores, a l’espera que la Fiscalia General de l’Estat o el Tribunal Suprem unifiquin doctrina.

Entre els casos de revisions ja confirmades figuren almenys quatre a Madrid, dos a les Balears, dos a Galícia, un a Andalusia, un a Múrcia i un a Segòvia. I almenys cinc han comportat l’excarceració dels condemnats.

L’Audiència Provincial de Madrid ha informat que preveu revisar desenes de condemnes. Per això, els presidents de les seves quinze seccions penals han acordat reunir-se el 25 de novembre per «unificar criteri». Al seu torn, les audiències provincials del País Valencià han informat que estan revisant 25 sentències i a tot Espanya es viu una situació similar.

Tret de la Rioja, que ha aplicat una disposició transitòria al Codi Penal per no haver de modificar cap de les 54 sentències revisades, segons ha explicat el president del TSJ de la Rioja, Javier Marca. La ‘llei sí és sí’ no ha inclòs cap disposició transitòria per impedir que els condemnats es beneficiïn de la rebaixada de penes, però segons la interpretació de l’Audiència Provincial de la Rioja no és necessari perquè continua vigent la disposició anterior.

Malgrat això, les defenses estan sol·licitant una allau de revisions. Aquest dijous s’ha conegut que l’advocat de ‘La manada’, Agustín Martínez, ultima un recurs per demanar la rebaixa en un any de la pena imposada a un dels cinc condemnats, Ángel Boza. Els altres quatre condemnats sumen altres penes per casos com els abusos sexuals de Pozoblanco i, per tant, no es poden beneficiar de cap rebaixa.

Entre els casos de reducció de condemna consta que el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Múrcia n’ha confirmat una que condemnava un acusat per una temptativa d’agressió sexual a una dona al juliol del 2020. El tribunal murcià ha modificat la pena imposada perquè resulta «més favorable» per al reu aplicar la ‘llei del només sí és sí’. Ha rebaixat la pena de 4 anys i 6 mesos a 3 anys i un dia de presó.

A més, l’Audiència de les Balears ha ordenat l’excarceració de dos presos que complien una pena de tres anys de presó per una agressió sexual en grup a una jove. Els dos la van sotmetre a tocaments sense penetració mentre un tercer acusat la violava.

Per la seva banda, a l’Audiència Provincial d’Ourense han revisat una condemna de 3 anys i 6 mesos de presó imposada a l’autor d’un delicte intentat d’agressió sexual amb accés carnal. Després de la revisió, ha rebaixat la pena a dos anys i mig de presó i ha acordat posar-lo en llibertat.

Així mateix, el Tribunal Superior de Justícia de Galícia ha rebaixat en dos anys la pena de presó imposada per l’Audiència Provincial de la Corunya a un home que va violar a Cambre una dona a qui va conèixer per la xarxa social Tinder.

Quatre noves sentències

Al marge de les revisions de sentències, després de l’entrada en vigor de la nova llei els tribunals també han començat a dictar sentències relatives a casos d’abusos sexuals. Fins al moment n’han transcendit quatre casos.

Notícies relacionades

Segons les fonts consultades per Europa Press, aquesta setmana el TSJ de Galícia ha aplicat en un cas les noves penes recollides en la ‘llei del només sí és sí’. A l’Audiència Provincial de Lleó s’han celebrat dos judicis que han acabat amb sentències en les quals s’ha aplicat la llei de garantia integral de la llibertat sexual.

Per la seva banda, a l’Audiència Provincial de Barcelona han dictat una sentència per un delicte consumat de violació. Els magistrats han avisat que han imposat una pena de 3 anys i 10 mesos de presó que podia haver arribat als 6 anys si no fos per la llei impulsada per Igualtat.