Rebaixa de penes

Montero replica al CGPJ que no va avisar de les revisions de penes per la llei ‘només sí és sí’

Montero replica al CGPJ que no va avisar de les revisions de penes per la llei ‘només sí és sí’
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha remarcat aquest dimarts que en els dos anys de tramitació de la llei del «només sí és sí» ningú, ni la resta de ministeris implicats, ni el Consell Fiscal, ni el Consell d’Estat, ni el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), va advertir de les possibles revisions de les penes pels canvis introduïts.

Montero, en una entrevista a la cadena SER, ha rebutjat admetre errors en la norma i ha recalcat que les rebaixes de penes a delinqüents sexuals s’estan produint per una interpretació incorrecta de la llei del «només sí és sí» per part dels jutges, no per la seva redacció. I ha argumentat que en tot el procés de discussió previ a l’aprovació de la llei cap organisme va advertir el que està ocorrent, que la rebaixa de les penes mínimes tipificades es traduís en una revisió a la baixa de les condemnes ja dictades.

Perquè, segons el seu parer, tots donaven per fet que ocorreria com en la reforma del Codi Penal de 2015, quan la fiscalia va dictar una instrucció per la qual s’indicava no recolzar rebaixes de condemnes ja imposades sempre que fossin dins del rang de penes que s’establia en la nova legislació. I ha titllat de «notícia falsa» i de «mentida» que el CGPJ advertís del que està ocorrent, com ha manifestat hores abans l’òrgan de govern dels jutges, perquè el seu consell era no rebaixar les penes màximes i es va tenir en compte.

Sense disposició transitòria

Per aquesta raó assegura que no es va plantejar incloure una disposició transitòria en la llei per evitar aquest tipus de situacions. «Fixi’s com de clar que ho tenien els diferents ministeris que van participar de l’elaboració de la llei, fins i tot el Ministeri de Justícia i després el CGPJ, el Consell d’Estat, el Consell Fiscal [...] que no es va veure necessari incloure-la», ha indicat.

La ministra ha recalcat que en els casos que han analitzat el que detecten és una incorrecta aplicació de la llei i ha reiterat les seves crítiques a una justícia «patriarcal». «Per al jutge que va veure gresca en la violació grupal de ‘La manada’ és igual el Codi Penal que tingui entre mans».

Notícies relacionades

«Si jo cregués que hi ha un error seria la primera en reconèixer-ho», ha afirmat la responsable d’Igualtat, que encara no ha parlat amb el president del Govern, Pedro Sánchez, d’aquesta situació, però que recolza la seva aposta per deixar que tant els tribunals com la fiscalia unifiquin criteri per aplicar la llei.

La ministra ha eludit pronunciar-se sobre l’absència de suport de la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, que avui ha guardat silenci.