Salut

L’OMS manté l’alerta per la verola del mico

Malgrat la reducció de casos, «hi continua havent motius de preocupació», com l’aparició de brots en alguns països

L’OMS manté l’alerta per la verola del mico

E. P.

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decidit mantenir el nivell d’alerta màxima per a la verola del mico, malgrat la considerable reducció de casos a Europa i Amèrica. Segons explica la institució en un comunicat, hi continua havent «motius de preocupació», començant pel registre de nous brots en alguns països, informa l’AFP. Altres raons per no abaixar la guàrdia són la falta de mitjans dels països en vies de desenvolupament o el risc d’«estigmatitzar les poblacions de risc».

El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va activar el 23 de juliol passat el seu màxim nivell d’alerta per mirar de contenir la propagació de la verola del mico. La malaltia, endèmica en països de l’Àfrica occidental, provoca erupcions cutànies, que poden aparèixer als òrgans genitals o a la boca, i ser acompanyada per febrades, mals de coll o dels ganglis limfàtics. Les autoritats sanitàries van constatar, al maig, brots als Estats Units i Europa. En la majoria dels casos, els pacients són homes que mantenen relacions sexuals amb homes, relativament joves.

Notícies relacionades

Des d’aleshores, l’OMS va advertir contra els estigmes i les discriminacions i va insistir que la transmissió podia afectar altres sectors de la població. De fet, es van registrar casos de dones i nens (fora de la zona endèmica).

Fins al 31 d’octubre, s’han registrat 77.264 casos a 103 països, amb un total de 36 morts, segons l’OMS. En la setmana del 24 al 30 d’octubre, el nombre de nous casos es va reduir en un 40,7% arreu del món.