Transició energètica | Naturgy

Naturgy impulsa la transició energètica i les renovables

La multinacional energètica està fèrriament compromesa amb la descarbonització i s’ha marcat l’ambiciós objectiu d’arribar a la neutralitat d’emissions el 2050 i una potència instal·lada de fonts renovables pròxima al 60%.

Naturgy impulsa la transició energètica i les renovables
5
Es llegeix en minuts

Naturgy té previst invertir 14.000 milions d’euros durant la vigència del seu full de ruta al 2025, dels quals aproximadament dos terços es dedicaran a l’impuls de la generació renovable, per passar dels 5,2 GW operatius actuals als més de 14 GW previstos per estar operatius a finals del 2025.

Les inversions en renovables fetes en els últims anys per la companyia confirmen el seu gir estratègic cap a un mix energètic més sostenible i el seu compromís amb la transició energètica. Tot això, sense abandonar els objectius fonamentals de creació de valor i creixement per a cada un dels negocis, així com els objectius en matèria d’ESG.

Naturgy preveu tancar el 2022 amb un increment de la seva potència instal·lada de 500 MW i continuar el 2023 el seu creixement en renovables amb 1.500 MW addicionals de potència instal·lada a escala mundial, amb focus en geografies estables i en projectes en fase inicial de desenvolupament.

Austràlia és un país prioritari per a la multinacional energètica en els seus objectius estratègics per als pròxims anys. La companyia aspira a arribar a una capacitat instal·lada al país de 2,2 GW d’aquí al 2025, amb una inversió pròxima als 2.000 milions d’euros enfocada al desenvolupament de plantes de tecnologia eòlica, fotovoltaica i de sistemes d’emmagatzematge.

També als Estats Units Naturgy prossegueix el seu pla de creixement i ja ha iniciat la construcció de la seva primera planta fotovoltaica en aquest país, on en els pròxims anys desenvoluparà 3,2 GW de solar i 2 GW d’emmagatzematge. Concretament, preveu invertir més de 1.000 milions d’euros al país per disposar d’una potència operativa de 500 MW el 2023 i de 1.200 MW l’any 2025. 

Desenvolupament a Espanya

Desenvolupament a EspanyaA Espanya, la companyia està immersa en la construcció d’una trentena de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques, que representaran la incorporació de 683 MW de nova potència al parc renovable espanyol al llarg dels pròxims mesos. Les noves plantes estan ubicades principalment a Extremadura (310,3 MW), Andalusia (150 MW) i les Canàries (71,9 MW). La resta es distribueixen a Catalunya (49,4 MW), Galícia (46,2 MW), Múrcia (34 MW) i Castella-la Manxa (21,7 MW).

Aquesta nova potència de generació renovable generarà prop de 1.600 GW h/any d’electricitat, l’equivalent al consum de més de 450.000 vivendes, i evitarà l’emissió a l’atmosfera de més d’un milió de tones de CO2.

La previsió de la companyia és que abans de finalitzar l’any entrin en operació un total de 228 MW, que corresponen a 10 instal·lacions: FV Tabernas I i FV Tabernas II, a Andausia; FV Canredondo, a Castella-la Manxa; FV Miraflores, a Extremadura; PE Els Barrancs i PE Punta Redona, a Catalunya; PE Agüimes, PE Camino de la Madera, FV Puerto del Rosario i FV Salinetas, a les Canàries. Aquestes instal·lacions se sumen a dues més, Torozos II i La Espina, a Castella i Lleó, que ja han entrat en operació aquest any.

Extremadura és la comunitat autònoma que concentra més nous projectes renovables de Naturgy a Espanya, amb 310,3 MW. De la desena de projectes que està previst que entrin en operació, un serà la planta fotovoltaica Miraflores, al terme municipal de Castuera (Badajoz), amb una potència instal·lada de 20 MW.

Amb 150 MW, Andalusia és la segona comunitat autònoma, després d’Extremadura, que concentra més nous projectes renovables de Naturgy a Espanya, dos dels quals seran FV Tabernas i FV Tabernas II.

Mentrestant, les Canàries ocupen el tercer lloc amb 71,9 MW, amb dos parcs eòlics (PE Agüimes i PE Camino de la Madera) i dues plantes fotovoltaiques (FV Puerto del Rosario i FV Salinetas).

Concretament, Camino de la Madera és una instal·lació composta per quatre aerogeneradors que tindrà una potència total de 9,2 MW i que suposarà una inversió de més de 10,5 milions d’euros. Es preveu que produeixi 27,5 GW h d’energia a l’any, xifra que equival al consum elèctric anual de 7.800 vivendes. 

La companyia té actualment 20 projectes eòlics i fotovoltaics en construcció a Espanya i iniciarà les obres de nou instal·lacions més, amb una inversió total de 528 milions d’euros.

Així mateix, el 2022, Naturgy ha engegat dos parcs eòlics a Castella i Lleó, La Espina i Torozos II. Aquesta última instal·lació és la segona que la multinacional energètica té a Castromonte (Valladolid). Amb una potència instal·lada de 35,20 MW, el projecte ha suposat una inversió de més de 39 milions d’euros.

La posada en marxa del parc eòlic Torozos II permet desplaçar l’ús d’altres fonts de generació elèctrica convencional i contribuir a reduir a l’any en més de 64.600 les tones d’emissions contaminants i d’efecte hivernacle, o, el que és el mateix, prop d’un milió de tones en tota la seva vida útil.

A Galícia, per la seva banda, la companyia preveu iniciar, abans de final d’any, la construcció d’un nou parc a la província de Lugo, amb una potència instal·lada de 46,2 MW.

Mentrestant, la Regió de Múrcia acollirà una nova planta d’energia fotovoltaica amb capacitat per produir 34 MW, que s’ubicarà a la localitat de Jumilla.

Una altra de les plantes és a Castella-la Manxa; es tracta concretament de la fotovoltaica Canredondo. Aquesta instal·lació consta de 41.006 mòduls i una potència de 21,98 MW p. Produirà al voltant de 47 GW h a l’any, equivalents al consum elèctric anual de més de 13.400 vivendes, superior al consum dels habitants d’Azuqueca de Henares, la segona localitat amb més població de la província.

Desembarcament en l’eòlica marina

Desembarcament en l’eòlica marinaNaturgy i Equinor estan treballant conjuntament en el desenvolupament del projecte Floating Offshore Wind Canarias (FOWCA), amb el qual volen optar a la instal·lació de més de 200 MW d’eòlica marina flotant a l’espai marítim de l’est de Gran Canària. 

Notícies relacionades

Aquest parc eòlic marí reduiria les emissions de CO2 equivalents a 350.000 cotxes a l’any. Segons l’estudi encarregat a la Universitat de Las Palmas de Gran Canària, s’estima que el projecte podria generar més de 2.500 llocs de treball en totes les seves fases, incloent-hi llocs directes, indirectes i induïts.

El full de ruta de l’eòlica marina i les energies al mar aprovat pel Govern espanyol preveu el desenvolupament de fins a 3 GW de potència eòlica marina fins a l’any 2030, i actualment està treballant en la definició dels plans d’ordenació de l’espai marítim (POEM), el pas previ per poder desenvolupar les subhastes de capacitat.