Emergència climàtica

L’ONU titlla d’«insuficients» els actuals plans de reducció d’emissions

  • Un informe calcula que les actuals polítiques climàtiques portaran, en el millor dels casos, a un augment de 2,5 graus de la temperatura global

  • Només 24 de 193 països han entregat un pla més ambiciós per frenar aquest fenomen

L’ONU titlla d’«insuficients» els actuals plans de reducció d’emissions
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa gairebé una dècada que el món es va proposar reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle. En els últims anys s’ha aconseguit frenar el creixement d’alguns dels compostos que, després de més d’un segle inundant l’atmosfera, han desencadenat una crisi climàtica d’abast global. Però, segons alerta un nou informe de les Nacions Unides, els actuals plans de reducció d’emissions són «insuficients» per frenar l’escalfament global i tots els danys provocats arran d’això. 

L’anàlisi, presentada aquest dimecres, conclou que en el millor dels casos, si tots els països respectessin les promeses adoptades durant l’acord de París, el món continuaria estant exposat a un augment global de les temperatures de 2,5 graus de mitjana. Això suposa un increment d’un grau més respecte al «llindar de seguretat» d’1,5 graus que apunten innombrables estudis científics. Si la temperatura mitjana puja per sobre d’aquesta xifra, el món estarà exposat a danys en allau en la salut de les persones, la vida silvestre i els ecosistemes.

La publicació d’aquest informe té lloc a tan sols unes setmanes de l’inici de la cimera de clima de Sharm al-Sheikh, la trobada diplomàtica en la qual s’intentaran traçar les mesures per aturar l’augment de les emissions globals. L’any passat, en la cimera de Glasgow, els països van reconèixer de forma unànime que les polítiques aplicades fins ara no eren suficients per aturar l’escalfament global i es van comprometre a revisar els seus plans i presentar «mesures més ambicioses» en la cimera egípcia. 

Només 24 països han complert

Notícies relacionades

En aquests moments, segons recull l’anàlisi de les Nacions Unides, només 24 de 193 països han complert aquesta tasca. «És decebedor veure que des de l’any passat només 24 països han aportat plans climàtics actualitzats. Els governs haurien de transmetre la urgència i la gravetat dels fets als quals ens enfrontem i el poc temps que ens queda per evitar les conseqüències més desastroses de l’emergència climàtica», alerta Simon Stiell, secretari executiu del departament de canvi climàtic de les Nacions Unides en la presentació d’aquest últim informe. 

«La cimera de Sharm al-Sheikh serà el moment perquè els líders de tot el món prenguin accions contundents contra el canvi climàtic», destaca Sameh Shoukry, ministre egipci d’afers exteriors i president de la cimera, que tindrà lloc entre el 6 i el 18 de novembre a la ciutat egípcia. «Estem en una carrera contra el temps. Aquests informes ens recorden que estem lluny de fer suficient per frenar aquesta crisi d’abast global», destaca el diplomàtic després de la publicació d’aquest últim informe.