Igualtat

El col·lectiu LGTBI fa una demostració de força en el Congrés, però el PSOE falta a la foto

Escenifiquen la necessitat d’una tramitació parlamentària sense més retards

El col·lectiu LGTBI fa una demostració de força en el Congrés, però el PSOE falta a la foto
3
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

Una bandera trans gegant s’ha posat davant les portes del Congrés dels Diputats i nombrosos partits polítics han segellat sobre ella el seu compromís d’impulsar la llei trans. Unides Podem, el PNB, Bildu, ERC, Més País, PDECat i la CUP han firmat la bandera en un acte simbòlic dels col·lectius LGTBI. Però ha faltat a la foto un partit crucial per a l’avenç de la norma: s’ha notat l’absència del PSOE.

La Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuales i més (FELGTBI+), l’associació Chrysallis i la fundació Triángulo s’han trobat amb representants parlamentaris a les portes del Parlament per escenificar la necessitat d’una tramitació parlamentària sense més retards i que no amenaci els drets recollits en el projecte de llei aprovat pel Govern.

A l’acte, celebrat pocs dies abans que es tanqui definitivament el termini d’esmenes de la norma, s’han acostat també la secretària d’Estat d’Igualtat i Contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, i la directora general de Diversitat Sexual i drets LGTBI, Boti García Rodrigo.

«Necessitem una llei estatal que blindi aquesta autodeterminació a totes les persones trans. No necessitem més demores, sinó el compromís del Congrés perquè aquesta llei sigui aprovada abans de Nadal. [...] Els nostres drets s’han de fer reals. Hem patit molt aquests anys. No hem de patir més, això ja atempta a la nostra salut mental com a persones trans», ha explicat als mitjans de comunicació la presidenta de la FELTGI+, Uge Sangil.

La secretària d’Estat d’Igualtat ha assegurat per la seva banda que la llei serà una realitat perquè existeix un «compromís ferm per part del Govern» que «es traduirà també en una tramitació parlamentària àgil».

Rodríguez, convençuda que «no hi haurà més obstacles» per a la llei, ha assegurat que no es retrocedirà en drets alhora que ha aprofitat l’oportunitat per enviar un missatge al grup socialista.

«Desconeixem quines són les esmenes que vol presentar el PSOE, però vull fer una crida al Partit Socialista: el socialisme sempre ha estat compromès amb el nostre col·lectiu. Crec que és hora que tornin a expressar aquest compromís i necessitem que sigui amb obres. No n’hi ha prou amb les paraules, volem que sigui com abans», ha etzibat.

Nombrosos partits han volgut acompanyar els col·lectius LGTBI aquest dijous. Han firmat una bandera trans gegant que ha viatjat per tot Espanya en els últims mesos obtenint suport institucional de les diferents autonomies per defensar els drets trans.

Unides Podem, el PNB, Bildu, ERC, Més País, PDECat i la CUP han segellat el seu compromís, que es tradueix que no promouran cap retard de la tramitació parlamentària, no miraran de retallar els drets recollits en el projecte i recolzaran esmenes impulsades pels col·lectius que fan referència a menors, migrants i persones no binàries.

Ha cridat l’atenció l’absència del PSOE en l’acte davant el Congrés. La presidenta de la FELTBI+ s’ha mostrat optimista i creu que els socialistes mantindran la seva paraula d’aprovar la llei.

«Avui no estava el PSOE perquè crec que estan en el seu debat intern. [...] Sabem del compromís del president del Govern, a qui he enviat una carta aquests dies, preocupada per aquesta nova pròrroga, i avui ha respost al compromís del partit, així que crec que hi haurà llei», ha assegurat Sangil.

Efectivament, Pedro Sánchez ha trencat el seu silenci sobre la llei després d’uns dies convulsos per l’ajornament de la seva tramitació parlamentària, una cosa que va portar l’activista històrica Carla Antonelli a abandonar el partit.

«Estic convençut i no tinc cap dubte que la llei sortirà endavant», ha declarat als periodistes durant el seu viatge a Sud-àfrica, i ha afegit que les esmenes en les quals treballa el grup parlamentari satisfaran fins i tot les veus més crítiques amb la norma.

I per intentar concloure la divisió interna, ha assegurat que en el PSOE «hi ha un sol feminisme».

Notícies relacionades

El grup parlamentari socialista ha afirmat que registrarà les seves esmenes al text dilluns i ha avançat que tindran a veure amb la reversibilitat del canvi registral del gènere en el registre i amb el terme violència intragènere.

En el Ministeri de Justícia estan treballant en les esmenes del PSOE amb l’objectiu de reforçar la seguretat jurídica de la llei, mentre que fonts d’Igualtat han recordat que l’autodeterminació de gènere de menors i adults és una línia vermella.