Cap a la reforma horària

Catalunya crea una xarxa d’entitats per impulsar el dret al temps

Com va avançar EL PERIÓDICO, els ajuntaments seran claus per promoure mesures de racionalització horària

Vergés assegura que la iniciativa «no és un espai de debat, sinó que pretén posar en pràctica els canvis»

Catalunya crea una xarxa d’entitats per impulsar el dret al temps

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El temps és un dret i perquè això sigui així a la pràctica és necessària una transformació social. Amb aquesta idea, la conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat ha presentat aquest dijous, en el marc de la Barcelona Time Use Week, la Xarxa Catalana pel Dret al Temps, en la qual participen institucions, ens locals i entitats civils que tindran per endavant la tasca de dissenyar accions que permetin que el dret al temps sigui una realitat. La consellera Tània Verge ha insistit que en aquesta transformació social ha d’implicar-se tothom, tot i que ha assumit que «la responsabilitat principal recau en les institucions».

La xarxa farà de nexe d’unió de totes les entitats, públiques i privades, que treballin per aquesta reforma horària. Totes tenen per endavant el repte de canviar la manera en què fins ara s’ha organitzat la societat, des de les famílies, passant per les empreses i arribant fins a les institucions perquè el conjunt de la societat tingui una vida «més vivible». Especialment les dones, que són les que més pateixen la pobresa del temps», ha remarcat Verge, posant èmfasi que aquesta és una «revolució cultural i feminista». «Sense el dret al temps no es poden disfrutar altres drets, com el de la salut, la participació social o política», ha afegit.

«Sobretot cal garantir el dret al temps de les dones, que són les que disposen de menys temps per a si mateixes perquè es dediquen a les cures», ha abundat, Núria Vergés, directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs (DGCOTET) de la conselleria. Aquesta direcció serà la que s’encarregarà de dinamitzar la xarxa.

Pedagogia des dels municipis

A la presentació, la consellera ha assegurat que la xarxa és de caràcter pràctic: «No és un espai per fer debats, sinó que pretén impulsar canvis i començar a posar-los en pràctica». Una línia de treball serà la difusió d’experiències sobre nova gestió del temps. Una altra consistirà a sistematitzar polítiques del temps que es vagin implementant. Empreses i entitats rebran assessorament perquè introdueixin mesures concretes de racionalització horària.

Notícies relacionades

Com ja va avançar EL PERIÓDICO, els ajuntaments seran clau per avançar en aquest canvi. Des de la Xarxa s’impulsarà la creació de pactes municipals de temps com els que ja han posat en marxa nou municipis. La idea d’aquests pactes és que des de l’àmbit local es promocionin polítiques que promoguin horaris més saludables. Des del setembre passat, Igualtat ja està realitzant tallers formatius per acompanyar els municipis. En aquests moments hi ha cinc municipis que han iniciat el procés per adoptar un pacte del temps.

En els últims mesos el Govern ha impulsat polítiques encaminades a garantir aquest dret al temps. Així, ha introduït entre el personal de la Generalitat el permís de tres dies de dol gestacional o els permisos per a menstruacions incapacitants i climateri. En l’àmbit municipal, ha impulsat el projecte Temps x Cures, que destina 21 milions d’euros a ajuntaments per oferir un cangur gratuït per a nens de 0 a 16 anys.