SENTÈNCIA A BARCELONA

Condemna a Salut per no detectar un tumor que va provocar l’amputació d’un braç

  • Es va trigar quatre anys a diagnosticar a la pacient que tenia un tipus de càncer arran de la intervenció en el procés d’un especialista dels Estats Units

Condemna a Salut per no detectar un tumor que va provocar l’amputació d’un braç

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l’Institut Català de la Salut (ICS) a pagar una indemnització de 50.283 euros a una dona a qui se li va haver d’amputar un braç per detectar-li tardanament un tumor maligne, segons la sentència a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Els jutges afirmen que l’actuació de l’administració sanitària en un cas en què la dificultat de diagnòstic apareix en el primer moment en què es detecta la malaltia «exigia una actuació de vigilància extrema» que en algun període «es va obviar».

La sentència incideix que a aquesta falta de vigilància s’hi ha d’afegir que la possibilitat del tumor maligne sempre fos allà present en les proves mèdiques, «la qual cosa incrementa el grau d’exigència de control i seguiment». Els facultatius van trigar quatre anys a descobrir la malaltia que tenia la pacient. Gràcies a un expert en tumors atípics dels Estats Units se li «diagnostica de forma definitiva» que es tracta d’un liposarcoma mixoide, un tipus de càncer poc comú que es dona a les extremitats i que comporta un «risc significatiu» de metàstasi.

 «Per això, la conducta de l’administració sanitària encaixa en un comportament que va produir una pèrdua d’oportunitat», recalca la resolució. I afegeix: «Certament és difícil determinar l’abast que hauria tingut l’amputació si s’hagués tingut coneixement primerenc de la malaltia real de la pacient, però resulta clara l’existència de la pèrdua d’oportunitat, tot i que en grau reduït atesa la dificultat del diagnòstic».

N. C., representada per la lletrada Leire García, del despatx Vosseler Abogados, va començar a tenir molèsties el 2008. Treballava a l’Hospital de Bellvitge i tenia 39 anys. El 16 de juny d’aquell any, va acudir al servei d’urgències de traumatologia d’aquest centre sanitari al presentar una tumoració al dors de la mà esquerra de diverses setmanes d’evolució. Uns dies abans, segons la sentència, ja se li havia practicat una radiografia en virtut de la qual se li va diagnosticar una tenosinovitis inflamatòria. Tenia una tumoració al dors de la mà esquerra i en dos dits.

De prova en prova

Notícies relacionades

Després de diverses proves mèdiques, una biòpsia quirúrgica i dues extraccions, no és fins al desembre del 2012 quan un metge de Boston (Estats Units) descobreix que la dona té un liposarcoma mixoide, un tumor maligne amb risc de metàstasi. El tumor va anar creixent i el febrer del 2013 ocupava 18,4 centímetres que englobaven tendons dels dits. Dies després, el 19 d’aquell mes, a la pacient se li va apuntar el braç i els informes que es van realitzar van confirmar el diagnòstic de liposarcoma.

Un jutjat contenciós administratiu va desestimar en primer lloc la demanda presentada per la dona contra l’ICS, però el TSJC ha acceptat el recurs de la pacient i ha condemnat al pagament de la indemnització, tot i que no en la quantia que es reclamava. La nova sentència reconeix que al principi el tumor era d’aparença ambigua, ja que hi havia un dubte real i evident» i que la «malignitat» no es va descobrir fins anys després quan s’evidencia que la malaltia s’estén als tendons i, al cap de poc temps, es decideix amputar el braç a la dona.