Salut

Vall d’Hebron converteix en una selva il·lustrada l’espai de radioteràpia pediàtrica per reduir la por dels nens

  • Els responsables del servei esperen poder reduir les sedacions dels menors, que han d’estar molt quiets, gràcies a aquests ambients més càlids

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona ha decorat la sala d’espera, una consulta i l’espai de l’accelerador –la maquinària avançada que emet feixos de rajos X d’alta energia– com una selva amb animals per reduir les pors i l’angoixa dels nens amb càncer que han de rebre radioteràpia. L’hospital tracta el 80% dels nens de Catalunya que reben aquest tipus de tractament. Tanmateix, els acceleradors es troben a l’hospital general i no a l’infantil i, fins ara, les nenes i nens compartien espai amb els adults. «És molt important la humanització, posar-se al lloc dels petits. L’experiència i la mirada són completament diferents de les dels adults», ha destacat la doctora Mònica Ramos, especialista en Oncologia Radioteràpica. Els responsables del servei esperen poder reduir les sedacions gràcies a aquest entorn més amable.

El Martín, de 7 anys, bressola amb les manetes el seu os panda de peluix, acompanyat per la mare i el pare a cada costat. Estan esperant per la prova d’imatge que servirà per preparar el tractament de radioteràpia per curar el sarcoma d’Ewin que li van diagnosticar aquest agost.

Aquesta sala, que els nens abans compartien amb els adults, s’ha convertit ara en una selva amb animals i lianes per fer més confortable l’espera dels més petits. L’hospital, centre de referència en radiologia oncològica pediàtrica de Catalunya, també ha condicionat una consulta separada perquè les famílies puguin guanyar intimitat.

Intimitat

«S’agraeix aquest espai més íntim, sense tanta gent, i amb una ambientació que tranquil·litza els nens. Arribar a un lloc que no coneixes crea inseguretat i por, perquè no saps què passarà, però els colors i els dibuixos transmeten seguretat», observen la Marta i el Marc, els pares del Martín.

En col·laboració amb la fundació Juegaterapia, l’hospital ha tematitzat el recorregut pel qual es mouen els pacients pediàtrics, ja que han de seguir les empremtes d’un animal per arribar fins a la sala d’accelerador, un equip amb tecnologia avançada que permet guanyar molta precisió i seguretat en la radioteràpia. En aquesta estança també s’han pintat animals a les parets a fi de reduir la fredor que pot transmetre un espai hospitalari amb una màquina imponent com aquesta.

Menys ansietat

Notícies relacionades

El cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica de la Vall d’Hebron, el doctor Jordi Giralt, destaca que acudir a l’hospital serà «més fàcil i amigable» per als nens que abans, quan es trobaven en un entorn «més adult i no tan familiar». «Estem reduint l’ansietat dels nens, cosa que facilita el tractament», ha afegit.

Els pacients han d’estar molt quiets quan els fan les exploracions radiològiques (TAC) i reben el tractament. Quan els nens estan molt angoixats, de vegades s’han de sedar. Els responsables del servei esperen que podran reduir les anestèsies en aquests espais ara més càlids.