Drets LGTBI

El PSOE garanteix que «no tocarà» l’autodeterminació de gènere de la ‘llei trans’

  • El PSOE no cedeix a les peticions del feminisme més ortodox i només mostra «dubtes» sobre les violències reconegudes en la llei LGTBI

El PSOE garanteix que «no tocarà» l’autodeterminació de gènere de la ‘llei trans’
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després d’uns dies amb molta tensió entre el PSOE i Podem i de profunda preocupació en el col·lectiu LGTBI, els socialistes han anunciat que «no tocaran» l’autodeterminació de gènere reconeguda en la ‘llei trans’, és a dir, que una persona pugui canviar-se de sexe en el DNI i en el Registre Civil amb la seva mera voluntat, sense dos anys d’hormonació i un aval mèdic, com s’exigeix en l’actualitat. 

Els socialistes no es faran ressò, per tant, de les demandes del feminisme més ortodox, en el qual militen algunes socialistes com Carmen Calvo, que exigeix modificar l’aspecte primordial de la ‘llei trans’ perquè l’anomenada autodeterminació de gènere suposa, segons el seu parer, «esborrar» les dones i donar preponderància al «gènere» –al qual consideren una construcció social del masclisme– sobre el «sexe biològic».

La llei permet el canvi de sexe registral a partir dels 16 anys, entre els 14 i els 16 anys si els menors presenten la sol·licitud «assistits pels seus representants legals» i entre els 12 i els 14 amb l’aval d’un jutge. Fonts socialistes han garantit que «no tocaran la part de l’autodeterminació del gènere», per la qual cosa tot indica que tampoc faran canvis sobre l’edat a partir de la qual es pot exercir.

Les violències

Les mateixes fonts han avisat, no obstant, que «tenen dubtes» sobre «l’equiparació d’algunes violències» que es recullen en la norma amb els atacs masclistes, per la qual cosa el PSOE sí que podria presentar esmenes per modificar aquest aspecte. Aquest assumpte, no obstant, no és part central de la norma, per la qual cosa els possibles retocs, a priori, no tindrien per què afectar l’aprovació de la llei com sí que podria haver succeït si els socialistes haguessin demanat retallar la lliure autodeterminació de gènere, la principal reivindicació del col·lectiu LGTBI.

Notícies relacionades

De fet, abans de conèixer-se les intencions socialistes, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha mostrat la seva preocupació» per la possibilitat que el PSOE tornés a «qüestionar aspectes centrals de la llei com el reconeixement a l’autodeterminació de la identitat de gènere». La ministra ha garantit a la comunitat LGTBI que no recolzarà cap tipus de «retrocés» sobre el text pactat en el si del Govern i que «es deixarà la pell» perquè la norma sigui aprovada definitivament abans de final d’any.

 

Temes:

Llei trans PSOE