Salut

Catalunya es proposa prohibir fumar al cotxe i confirma l’eliminació del tabac en terrasses el 2023

  • El conseller Balcells vol vetar el tabac dins dels vehicles «per motius de salut pública» i no per seguretat viària, àmbit de competència estatal

Catalunya es proposa prohibir fumar al cotxe i confirma l’eliminació del tabac en terrasses el 2023
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern de la Generalitat estudia com prohibir fumar al cotxe sense incórrer en problemes de competències amb l’Estat, per la qual cosa es proposa posar el focus, no en la seguretat viària, sinó en la salut pública, per al que la Generalitat és competent, esgrimint el perill que representa per a nens i adults inhalar fum dins del vehicle.

Així ho ha explicat aquest dijous el nou conseller de Salut, Manel Balcells, en unes declaracions a la premsa en les quals ha reiterat la seva voluntat d’introduir a l’esborrany de la llei catalana antitabac la restricció de fumar al cotxe.

Balcells aposta per introduir aquest canvi en el projecte que ha heretat de l’anterior conseller, Josep Maria Argimon (JxCat), i que preveu decretar ‘espais sense fum’ les terrasses de bars i restaurants, els entorns escolars i les marquesines de transport públic.

Fumadors passius

«Ens agradaria que estigués restringit també a l’interior dels cotxes, per diversos motius de salut pública», ja que el tabac «és molt dolent per als fumadors passius», sobretot si són «nens i persones considerades de risc», com avis o embarassades, ha afegit.

«Estem analitzant fins a quin punt el podem restringir; si a l’interior de cotxe hi ha nens o gent gran amb factors de risc, és un tema de salut pública i ens competeix; si és només un tema de circulació o perill d’incendi –del vehicle–, no ho fa», ha afegit Balcells.

Esborrany del ministeri

En aquest sentit, el conseller ha indicat que estan estudiant el marge de maniobra de la Generalitat per legislar sense tenir «problemes a posteriori des del punt de vista de competències». A l’espera de si s’afegeix la restricció als vehicles, ha reiterat que la nova llei catalana entrarà en vigor el 2023, tot i que no ha precisat en quin moment exacte, si bé la previsió és que el projecte arribi pròximament al Consell Executiu perquè pugui iniciar posteriorment el tràmit al Parlament.

Aquesta iniciativa d’espais sense fum del Departament de Salut de la Generalitat va en la mateixa línia de treball que l’esborrany del Pla Integral contra el Tabaquisme, encallat des de fa diversos mesos en el Ministeri de Sanitat.

Fisioterapeutes als CAP

Notícies relacionades

El nou conseller també ha anunciat que desplegarà fisioterapeutes en 30 centres d’atenció primària (CAP) fins a final d’any i anirà ampliant la cobertura durant el 2023 amb l’objectiu que hi hagi almenys un d’aquests professionals en tots els CAP, juntament amb els altres perfils que s’han anat incorporant, com referents de benestar emocional (essencialment psicòlegs), nutricionistes i higienistes dentals.

En el seu primer acte oficial com a nou conseller, Balcells ha visitat el CAP Ramon Turró, i s’ha vacunat contra la grip i la covid (segona dosi de reforç), com li correspon per la seva edat (64 anys). Balcells també ha anunciat que l’atenció primària serà una de les prioritats del seu mandat, com a «eix vertebrador del sistema».