Sanitat

El Consell Fiscal demana que s’inclogui la violència obstètrica en la llei de l’avortament

Aposta per mantenir el termini de reflexió de tres dies per a les menors de 16 i 17 anys

El Consell Fiscal demana que s’inclogui la violència obstètrica en la llei de l’avortament
2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo
Cristina Gallardo

El Consell Fiscal ha donat el seu vistiplau a la reforma de la llei de l’avortament, si bé a l’informe preceptiu es recomana incloure el terme de violència obstètrica i ginecològica, així com que les menors de 16 i 17 anys que interrompin el seu embaràs hagin de ser obligades a rebre el sobre d’informació i a passar les tres jornades de reflexió.

La violència obstètrica –referida a les males praxis mèdiques contra les dones en l’embaràs i el part– va quedar fora del projecte de llei del Govern, malgrat que el Ministeri d’Igualtat advocava per recollir-lo com una forma de violència contra les dones. De fet, va ser una de les principals renúncies que va haver d’assumir el departament dirigit per Irene Montero en la negociació amb els seus socis socialistes junt amb la proposta de baixada de l’IVA dels productes d’higiene menstrual.

En el seu moment, des d’Igualtat es va precisar que ni Sanitat ni Justícia se sentien còmodes amb el terme de violència obstètrica, que també rebutjava gran part de la comunitat mèdica, i es va optar per un plantejament en positiu de bones pràctiques obstètriques.

Ara, el Consell Fiscal s’ha mostrat partidari d’incloure expressament la violència obstètrica, i també la ginecològica, com a formes de violència contra les dones en l’àmbit reproductiu.

No veu amb bons ulls aquest òrgan consultiu que les menors de 16 i 17 anys puguin avortar sense rebre el sobre d’informació i sense haver de passar per les tres jornades de reflexió –mesures vigents en l’actualitat però que desapareixeran amb la reforma–. Els vocals de la Unió Progressista de Fiscals, que s’oposen a aquest punt de l’informe, presentaran vot particular per oposar-se a aquest extrem.

Consideren els vocals progressistes que si es parteix de la base que una adolescent de 16 o 17 anys té prou maduresa per interrompre el seu embaràs, la té a tots els efectes i no té sentit que a elles se les obligui a retardar el procediment ni a rebre el sobre informatiu.

Reforç de drets

Notícies relacionades

En el seu informe preceptiu, emès quan el projecte de llei ja està en el Congrés per al seu debat parlamentari, el Consell Fiscal «valora positivament la iniciativa legislativa ja que suposa un reforçament dels drets sexuals i reproductius de les dones, així com de la seva efectivitat i garantia».

Celebra l’òrgan consultiu que la reforma de la llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs incorpori a l’ordenament jurídic espanyol les recomanacions de les Nacions Unides i el Parlament Europeu, així com obligacions del Conveni d’Istanbul i la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.