La inflació n’agreuja les penes

El furt de mòbils ja comporta fins a cinc anys de presó

El furt de mòbils ja comporta fins a cinc anys de presó
2
Es llegeix en minuts

La inflació ha fet que el preu dels telèfons mòbils s’hagi disparat en els últims anys. El llançament dels últims iPhone, amb preus que van entre els 1.000 i més de 2.000 euros, n’és un exemple. De la mà de l’alça de preus d’aquest tipus de productes, els furts que fa una desena d’anys suposaven una pena lleu, actualment han entrat en un altre tipus d’enquadrament delictiu amb sancions i penes més elevades. El furt (sostracció sense violència) d’un telèfon mòbil suposa en l’actualitat una pena «menys greu» en comptes de «lleu», cosa que implica entre tres mesos i cinc anys de presó. La reincidència és un dels elements que poden contribuir a una sentència més dura. 

L’enduriment de penes pel robatori de mòbils, cada vegada més usual en ciutats com Barcelona, suposa segons l’article 13.2 del Codi Penal, especificades en el 33.3, a més de penes de presó, la suspensió de càrrecs públics fins a cinc anys, la privació del dret a conduir vehicles a motor fins a durant vuit anys i fins a un any de treballs en benefici de la comunitat. 

L’article 234.1 del Codi Penal diu: «Qui, amb ànim de lucre, prengui les coses mobles alienes sense la voluntat del seu propietari ha de ser castigat, com a reu de furt, amb la pena de presó de sis a divuit mesos si la quantia del que ha sostret excedeix els 400 euros». Un altre exemple de «delicte menys greu» seria conduir sota els efectes de l’alcohol (Codi Penal, article 379.2).

Un delicte lleu continua sent el de furt, delicte de danys, delicte d’estafa o d’apropiació indeguda per a quanties inferiors als 400 euros, delicte de coaccions, delicte de violació de domicili de persona jurídica, utilització il·legítima de vehicle a motor, delicte d’abandonament d’animals...

L’última reforma del Codi Penal

Notícies relacionades

L’agost passat va entrar en vigor una reforma del Codi Penal per la qual els autors reincidents de furts lleus, inferiors als 400 euros, podran ser sancionats amb penes de presó d’entre 6 i 18 mesos, en comptes d’una multa. Aquesta reforma s’aplicarà a delinqüents que hagin comès almenys tres furts per una quantitat conjunta que superi els 400 euros.

En el primer semestre d’aquest any, segons les xifres de l’últim balanç de criminalitat del Ministeri de l’Interior, van augmentar un 44% els delictes de furt: se’n van produir 306.269, enfront dels 211.787 del mateix període del 2021.