Seguretat compromesa

Aficionats colant-se en tromba i invasió de la gespa en el Marroc-Xile de Cornellà

  • Els agents privats desplegats a l’estadi de l’RCD Espanyol es van veure desbordats pels aficionats marroquins

  • Els Mossos, que remarquen que no hi va haver ferits de gravetat ni detinguts, aixequen una acta sobre el succés que estudiarà la conselleria d’Interior

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Seguidors saltant al terreny de joc, invasió final del camp, puntades de peu contra les portes d’accés i grups colant-se en tromba pels controls d’accés. Els vigilants de seguretat privada desplegats a l’estadi de Cornellà de l’RCD Espanyol, que aquest divendres va acollir un partit amistós entre les seleccions del Marroc i de Xile, es van veure superats per alguns grups d’aficionats marroquins residents a Espanya que hi van anar a animar el seu equip.

Segons denuncia Sergio Sánchez, assessor d’ ADN Sindical de Seguretat i Serveis de Catalunya, va faltar més presència visible dels Mossos d’Esquadra i tampoc s’hi van enviar prou vigilants. «N’haurien d’haver enviat més de 200 i no arribaven a 100. No hi havia més mans perquè el partit va coincidir amb les Festes de la Mercè», lamenta Sánchez.

Des de la policia catalana, un portaveu assegura que sí que es van destinar recursos a l’esdeveniment. Hi va actuar la unitat canina, artificiers dels TEDAX van revisar el recinte i també es van fer controls i escorcolls per la zona. La mateixa font afegeix que no consten ferits de gravetat i que, sobre els fets que van passar durant el partit, s’ha aixecat una acta que es remetrà a la Direcció General d’Administració de Seguretat (DGAS) de la Conselleria d’Interior per estudiar-ne les possibles sancions.

Les imatges que ja circulen per xarxes socials com Instagram mostren aficionats que salten a la gespa mentre el partit està en joc per fer-se ‘selfies’ o abraçar els seus ídols. Ho fan, a més, menystenint els vigilants que miren d’emportar-se’ls. S’hi encaren, se’ls treuen de sobre i després fugen corrent fins a les grades. Al finalitzar la trobada, els aficionats van acabar envaint el terreny de joc, davant la impotència dels vigilants i la cridòria que arribava des de les grades.

El duel amistós de preparació per al mundial de Qatar va acabar malament però no va començar bé. Els vídeos mostren com alguns aficionats fan cops i donen puntades de peu contra les portes d’accés a l’estadi i també com entren en tromba i sense entrada a l’interior del recinte. Ho fan davant de treballadors de seguretat privada que s’han de rendir. Sánchez lamenta que una trentena dels vigilants van resultar ferits per contusions.

Notícies relacionades

Els Mossos van enviar al final del partit efectius de la Brigada Mòbil (Brimo) l’arribada de la qual va permetre desfer de seguida la invasió de camp sense que resultés necessari efectuar cap càrrega ni practicar cap detenció, remarquen fonts policials.

A la mateixa xarxa social també hi va haver aficionats marroquins que havien assistit al partit i que van lamentar profundament la imatge que l’afició del seu país estava donant amb aquest comportament.