Coronavirus

Troben en ratpenats russos un virus similar a la covid i que resisteix a les vacunes

  • El germen, anomenat Khosta-2, pot infectar cèl·lules humanes, tot i que podria no resultar patogen en persones

Troben en ratpenats russos un virus similar a la covid i que resisteix a les vacunes
2
Es llegeix en minuts
EFE

Un virus recentment descobert en un ratpenat rus i similar al SARS-CoV-2 és capaç d’entrar a les cèl·lules humanes i seria resistent a les vacunes, però no té alguns dels gens que es creu que estan implicats en la patogènesi en humans. El virus s’ha anomenat Khosta-2 i és un sarbecovirus, la mateixa subcategoria que el SARS-CoV-2, que causa la covid-19, segons indica l’estudi que publica Plos Pathogenes

Un equip dirigit per la Universitat Estatal de Washington va descobrir que les proteïnes de Khosta-2 poden infectar cèl·lules humanes i són resistents tant als anticossos monoclonals com al sèrum de persones vacunades contra el SARS-CoV-2.

Els virus Khosta-1 i Khosta-2 van ser descoberts en ratpenats a Rússia a finals del 2020 i en un primer moment semblava que no amenaçaven els humans. Tanmateix, l’autor principal de la investigació Michael Letko, de la Universitat de Washington, va indicar que a l’analitzar-lo en profunditat van veure que podia infectar les cèl·lules humanes.

L’equip va determinar que el Khosta-1 suposava un baix risc per als humans, però el Khosta-2 mostrava «alguns trets preocupants», segons un comunicat de la Universitat de Washington. Igual com el SARS-CoV-2, el Khosta-2 pot utilitzar la seva proteïna Spike (S) per infectar unint-se al receptor ACE2 de les cèl·lules humanes.

Els investigadors van voler determinar si les actuals vacunes podrien protegir contra aquest virus i van veure que no era neutralitzat pel sèrum derivat de grups vacunats per a la covid-19. També van provar amb sèrum de persones que havien sigut infectades per la variant òmicron, però els anticossos tampoc van ser eficaços.

Notícies relacionades

Letko va indicar que «afortunadament el nou virus no té alguns dels gens que es creu que estan implicats en la patogènesi en humans», tot i que hi ha el risc que es recombini amb un segon virus com el SARS-CoV-2. «Quan veiem que el SARS-Cov-2 té aquesta capacitat de propagar-se dels humans a la fauna salvatge, i després hi ha altres virus com el Khosta-2 esperant en aquests animals, amb aquestes propietats que realment no volem que tinguin, s’estableix aquest escenari en el qual es continuen tirant els daus fins que es combinen per fer un virus potencialment més arriscat», va dir.

El descobriment de Khosta-2, segons Letko, posa de manifest la necessitat de desenvolupar vacunes universals que protegeixin contra els sarbecovirus en general, i no només contra les variants conegudes del SARS-CoV-2.