Educació a Catalunya

El Govern aprova el currículum de batxillerat amb el curs començat

  •  El Departament d’Educació assenyala que els centres educatius tindran tres anys per «aplicar progressivament» els canvis del nou currículum, «més competencial»

Barcelona 10 02 2021 Sociedad Aula de bachillerato del Institut Escola Costa i Llobera  Foto Ferran Nadeu

Barcelona 10 02 2021 Sociedad Aula de bachillerato del Institut Escola Costa i Llobera Foto Ferran Nadeu / Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts

El Govern ha aprovat aquest dimarts, gairebé dues setmanes després de l’inici del curs a secundària, el decret d’ordenació dels ensenyaments de batxillerat, que defineix l’estructura del currículum, i que inclou com a principal novetat les «competències clau». Davant les crítiques per la precipitació de l’aplicació de certes mesures, el Departament d’Educació ha explicat aquest dimarts en un comunicat de premsa que ja va entregar l’«esborrany definitiu» d’aquest decret als centres educatius abans de l’inici de curs i ha assegurat que els centres tindran tres anys per aplicar progressivament els canvis del nou currículum, «tal com va anunciar el Departament el mes de març passat», remarquen.

El nou currículum és, com també s’havia explicat ja, «més competencial» i, sobretot, ofereix «més flexibilitat».

En el decret aprovat aquest dimarts –com ja va avançar el conseller Cambray aquest dilluns en Comissió parlamentària– es defineixen l’estructura del nou currículum, els indicadors competencials al final de l’etapa i els nous elements curriculars per al desplegament de les matèries: competències específiques, criteris d’avaluació, sabers i situacions.

Capacitat per resoldre problemes

Segons insisteixen des del Departament, la principal novetat és l’enfocament competencial, que combina continguts de matèries amb «capacitats personals per resoldre situacions problemàtiques». L’avaluació, prossegueixen, va «d’acord amb aquest model».

Altres de les novetats apuntades pel Departament són la «preparació per al recorregut acadèmic posterior», combinat amb un «fort component orientador» i l’«increment de la dedicació horària de les matèries optatives», especialment a primer de batxillerat.

Nova modalitat: el batxillerat general

El nou decret incorpora també d’una nova modalitat, el batxillerat general, que començarà en format pilot en 15 centres educatius catalans.

Notícies relacionades

D’altra banda, el Departament assegura que s’han publicat models d’avaluació per a les matèries comunes i de modalitat del batxillerat, que s’ha fet ja una formació bàsica a direccions, i ha elaborat una web amb una guia específica i recursos que s’aniran actualitzant.

En paral·lel apunten que estan organitzant formació per als docents i treballant amb el Consell Interuniversitari de Catalunya per coordinar l’evolució en l’avaluació competencial.