Impacte social

Més de 50 oenagés demanen al Govern central cooperació civil en les polítiques sobre algoritmes

Les entitats reclamen a l’Executiu que les tingui en compte en la creació de lleis sobre Intel·ligència Artificial (IA) per «garantir el respecte als drets, la transparència i la inclusivitat»

Més de 50 oenagés demanen al Govern central cooperació civil en les polítiques sobre algoritmes
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més de 50 oenagés han enviat una carta al Govern d’Espanya en què demanen que es tingui en compte la participació de la societat civil en l’elaboració de polítiques sobre algoritmes i Intel·ligència Artificial (IA). Amb això, pretenen «garantir el respecte als drets, la transparència i la inclusivitat» en l’ús d’aquests sistemes automatitzats per part de l’administració pública.

La missiva arriba després que a finals de l’any passat s’informés que l’Executiu crearà una Agència Estatal per a la Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA) amb l’objectiu de vigilar l’impacte social que puguin portar aquests sistemes informàtics. En els pròxims mesos es decidirà quina ciutat de l’Estat es converteix en seu d’aquesta pionera agència.

L’automatització de decisions a través de la IA pot causar problemes per amplificació de discriminacions ja existents, ja siguin per qüestions de gènere, raça, sexe o condició social. Aquest temor, les conseqüències del qual poden ser devastadores per als afectats, com es va veure als Països Baixos, és el que ha portat una cinquantena d’entitats socials a exigir la seva participació en el disseny de polítiques sobre algoritmes i la seva estratègia per a «vetllar pel seu bon funcionament».

Notícies relacionades

La carta està impulsada per entitats civils amb llarg recorregut en la defensa dels drets civils com Civio, Lafede.cat, Fundació Eticas, AlgoRace, Algorights, Komons i l’Observatori del Treball, Algoritmes i Societat i altres han recolzat la petició amb les seves firmes.

La Secretària d’Estat  de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, ha respost de manera positiva a la carta. «Aplaudim aquesta iniciativa», ha tuitejat. «Creiem en la participació de la societat civil per al disseny de polítiques públiques, el desenvolupament de la IA i per garantir els drets digitals. Us emplaço a una reunió de treball a la qual us convocarem en els pròxims dies».