«Estem pitjor del que esperava»

Bill Gates, pessimista amb la marxa del món: pobresa, canvi climàtic, pandèmia, guerra...

Els objectius de desenvolupament sostenible fixats per l’ONU per al 2030, a anys llum

2
Es llegeix en minuts

La Fundació Bill i Melinda Gates dona anualment milers de milions de dòlars per combatre la pobresa, la desigualtat i el canvi climàtic, metes de desenvolupament sostenible fixades el 2015 per l’ONU per al 2030.

Passats set anys des que es van plantejar aquests objectius i, quan quedenset més per a la seva ideal consecució, l’empresari i filantrop Bill Gates ha advertit, en declaracions al ‘New York Times’, que el món no va pel camí correcte per assolir-les, després d’analitzar algunes dades clau.

Després d’estudiar informes sobre pobresa, malnutrició, mortalitat materna i 15 temes més, Gates, exponent dels qui creuen en la innovació i la filantropia com a guies cap a un progrés general, ha expressat, tanmateix, el seu pessimisme.

«Estem en una pitjor situació del que esperava. Els efectes de la pandèmia i ara els efectes de la guerra a Ucraïna són molt dràstics. Hi ha enormes retards en tots aquests indicadors», declara al diari novaiorquès.

Pobresa

«Sobre Àsia, soc optimista. Soc optimista respecte que l’Índia, amb els seus típics alts i baixos, reduirà la pobresa amb el temps. Però després ens enfrontem amb l’aclaparador problema de l’Àfrica», assegura Gates, qui afirma que l’increment de la fam va arribar amb el començament de la pandèmia i que si l’objectiu era erradicar la pobresa extrema el 2030 en tots aquests anys «el percentatge del món que viu amb menys d’1,90 dòlars al dia s’ha reduït només al voltant del 8% des de poc més del 10 %». Malgrat això, reconeix el treball realitzat a la Xina, Bangladesh, l’Índia, Pakistan, Indonèsia i el Vietnam.

En qualsevol cas, reconeix que «no hem invertit prou en innovació agrícola. La Revolució Verda va ser una de les coses més grans que han succeït. Però després vam perdre la pista. I el finançament dels sistemes de llavors de domini públic s’ha reduït».

Canvi climàtic

Notícies relacionades

Directament relacionat amb la pobresa i la fam al món, hi ha el canvi climàtic. «Malgrat totes les conferències sobre el clima, inclosa la que hi haurà pròximament, que diu que l’adaptació serà un dels seus grans temes, en realitat no hem vist aquest canvi de prioritats en la investigació i desenvolupament, i aquest augment que esperàvem veure. I, amb la guerra a Ucraïna, és encara més difícil que abans», conclou Gates.

Guerra d’Ucraïna

I una vegada superat el pitjor de l’impacte de la pandèmia al món va arribar la guerra a Ucraïna, que, segons Gates, «ens està distraient d’ajudar els països pobres i d’aconseguir avenços en l’adaptació al canvi climàtic i la seva mitigació. És un impacte enorme, pels seus costos en termes de defensa, d’electricitat, de refugiats, de fertilitzants... Amb una guerra sumada a una pandèmia, i ara amb la pujada dels tipus d’interès i un alt nivell de deute a tot arreu, però també a l’Àfrica, serà difícil fins i tot mantenir l’atenció del món en els pròxims 5 anys», adverteix.

Temes:

Bill Gates