Igualtat

Objectiu 40%: Interior s’activa per revertir la «insuficient» presència de dones en la Policia

El departament de Grande-Marlaska espera que el 2030 quatre de cada deu nous agents siguin dones

Objectiu 40%: Interior s’activa per revertir la «insuficient» presència de dones en la Policia
2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

Els percentatges d’agents dones en la Policia Nacional i en la Guàrdia Civil són «insuficients» i queden «molt lluny de la realitat demogràfica i social de la societat espanyola», per això el Ministeri de l’Interior impulsarà mesures per augmentar la presència femenina en els dos cossos.

El 2030 s’ha d’arribar a un nivell d’incorporació de dones en les promocions d’accés d’un 40%, va anunciar dimecres el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Actualment, només el 16,78% dels agents de la Policia i el 8,97% en la Guàrdia Civil són dones, després de 43 i 34 anys, respectivament, de la seva incorporació a aquests cossos.

«Els avenços en aquestes quatre dècades d’accés de la dona a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat són innegables, però hem invertit molt temps i els percentatges actuals són insuficients, molt lluny de la realitat demogràfica i social de la societat espanyola», ha asseverat el ministre.

Per arribar a un accés del 40% en les noves promocions s’articularan mesures positives que assegurin que el principi d’igualtat efectiva de dones i homes és «irrenunciable» en aquests cossos.

Quotes

A través de la reforma de la llei de règim de personal de la Guàrdia Civil s’incorporaran mesures d’acció positiva per a l’accés i la promoció dins de l’institut armat, i la mesura més destacada és que en els processos selectius a escala de caps i agents hi haurà un percentatge de places reservades a dones que oscil·larà entre un 25 i un 40%.

Aquest percentatge s’aplicarà a totes les modalitats d’accés al cos: l’oposició lliure, l’accés des de l’Escola de Guàrdies Joves Duque de Ahumada i la passarel·la reservada als membres de les Forces Armades. 

Segons Interior, després de cada procés de selecció, la llista d’aspirants admesos s’elaborarà amb els criteris de puntuació obtinguda en les proves, però per assegurar la cobertura de places reservades a les dones, tindran preferència sobre els candidats homes sempre que, superat l’aprovat, la diferència de punts entre tots dos no sigui superior al 15%.

El departament de Grande-Marlaska també introduirà mesures de discriminació positiva en els processos d’accés a la Policia Nacional: s’eliminarà el requisit d’estatura mínima fixat en 1,60 metres i es permetrà ajornar les proves de selecció a les dones que estiguin embarassades, de part o en el postpart. 

Embaràs i part

Les dones que aspirin a ingressar en la Policia Nacional podran ajornar les proves de selecció si estan en període gestant, de part o de postpart, una mesura també efectiva per a la realització o finalització del curs d’accés a les pràctiques policials corresponents si qualsevol d’aquestes situacions es produís un cop superades les proves d’ingrés. 

Notícies relacionades

«Tant les dones com els homes que hagin d’ajornar la seva incorporació al curs d’ingrés per embaràs, naixement, adopció o acolliment d’un menor seran donats d’alta com a funcionaris/-es en pràctiques, de manera que no veuran reduïda la seva antiguitat en la funció pública i se’ls afavoreix la conciliació laboral i familiar, una situació que la dona sempre afronta en desavantatge», precisa Interior. 

Grande-Marlaska està convençut que la incorporació total de dones a les forces de seguretat «generarà organitzacions policials més eficients, més justes i més pròximes, i això es traduirà, de manera natural, en societats més justes, pacífiques i pròsperes».