Violència de gènere

Vint-i-vuit assassinades en l’àmbit de la parella des del gener: la xifra més baixa en dues dècades

  • El descens de crims va començar el 2020 i la tendència s’ha mantingut durant tres exercicis consecutius

  • «Si hi ha menys assassinats és perquè les polítiques públiques funcionen», afirma la delegada del Govern Victoria Rosell, que afegeix que «qualsevol víctima és massa»

Vint-i-vuit assassinades en l’àmbit de la parella des del gener: la xifra més baixa en dues dècades
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Ministeri d’Igualtat ha complert aquest dilluns un dels seus compromisos: publicar la xifra de feminicidis fora de l’àmbit de la parella. Són 19 les dones que han sigut assassinades pels seus fills, nets o amics en els primers sis mesos del 2022 per les 23 que han mort a mans de la seva parella o exparella en el mateix període. La violència de gènere en l’esfera sexoafectiva supera, per tant, la resta de crims contra les dones, però, tot i així, està en mínims històrics.

De fet, si es tenen en compte també les víctimes mortals al llarg de l’estiu, dates en què hi sol haver més successos cruents, el nombre d’assassinades per la seva parella o exparella des que va començar l’any puja a 28, la xifra més baixa des que hi ha registres. Des que el 2003 es van començar a comptabilitzar les morts masclistes en l’àmbit de la parella, només el 2018 hi va haver un registre similar, amb 29 assassinades. Alhora, hi ha anys que només del gener a l’agost es comptabilitzaven 40 i fins i tot 50 assassinats.

La tendència a la baixa va començar el 2020, quan en tot l’any es van registrar 48 víctimes mortals, set menys que el 2019. L’any següent es va consolidar el descens, tot i que només amb una víctima menys, 47. Però les 28 assassinades des que va començar el 2022 ja són dues menys que en el mateix període del 2020 (del gener a l’agost) i set menys que el 2021.

La necessària prudència

Si es consolida aquesta tendència en tot el 2022, seria la primera vegada des que hi ha registres que la violència mortal baixa durant tres anys consecutius, ja que en etapes anteriors la baixada ha durat a tot estirar dos exercicis per després tornar a un increment dels assassinats, sense que els experts hagin sabut trobar una explicació clara ni a la pujada ni a la baixada de la violència masclista.

En general, la tendència des del 2003, quan hi havia més de 70 assassinats, en l’actualitat, quan n’hi ha menys de 50, dibuixa un descens, tot i que en l’estadística abunden les dents de serra. Per això el Govern és caut a l’hora de valorar a què es deu la baixada dels últims tres anys, ja que una concatenació d’assassinats pot malmetre la bona evolució. A més, «qualsevol víctima és massa», segons remarca la delegada del Govern contra la violència de gènere, Victoria Rosell.

Les polítiques públiques

Ara bé, després de deixar clar que amb la violència de gènere s’ha de ser «prudents», Rosell també aventura que els bons signes que es desprenen de l’estadística demostren que, quan s’adopten mesures públiques –com l’ampliació del 016, les diverses campanyes o l’augment de recursos– se salven vides». «Si ara hi ha menys víctimes és perquè les polítiques públiques funcionen», ha recalcat aquest dilluns en la roda de premsa en què s’han donat a conèixer les dades de feminicidis.

Al seu torn, la secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, ha esmentat un altre factor a tenir en compte: l’increment sostingut del nombre de denúncies, que no significa que hagi augmentat la violència sinó que estan aflorant delictes que abans es mantenien amagats. «Veurem què passa els pròxims mesos, però potser estem arribant a més dones i on no havíem arribat abans», ha assenyalat.

Fora de l’àmbit de la parella

Notícies relacionades

Precisament l’objectiu del Govern, ara que la violència de gènere sembla que comença a remetre, és ajudar les dones que pateixen agressions fora de l’àmbit de la parella, on hi ha molts menys recursos. D’aquí la publicació per primera vegada de l’estadística de feminicidis no comesos per parelles o exparelles, sinó per pares, fills, nets, companys de feina, etc., per tal de visibilitzar la resta de violències masclistes.

Així mateix, s’ha ampliat el 016, que des de fa mesos atén víctimes de qualsevol violència sobre la dona i s’ha aprovat la ‘llei sí és sí’ destinada a prevenir i donar una millor resposta als delictes sexuals.