Consum

¿Hi ha un risc real que ens quedem sense cervesa per la guerra?

La inflació, la guerra d’Ucraïna i la sequera apareixen com a elements de risc per a l’encariment d’aquesta beguda i fins i tot per afectar la seva producció

¿Hi ha un risc real que ens quedem sense cervesa per la guerra?
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Vuit de cada deu espanyols asseguren consumir cervesa, de manera habitual o ocasional, cosa que la converteix en la beguda alcohòlica més consumida en aquest país des de fa molts anys. No en va, un de cada quatre euros que recapten els bars és pel consum de cervesa, i arriba a aproximar-se al 50% dels ingressos en alguns establiments. Sense comptar que és el tercer productor de cervesa més gran d’Europa, segons dades d’Eurostat. És evident la importància d’aquesta beguda en l’economia i la vida quotidiana d’empreses, establiments i ciutadans, de manera que s’explica la inquietud davant un possible risc de desproveïment i un notable encariment del producte davant l’actual escenari econòmic. 

El preu de la cervesa no ha quedat immune a l’efecte de la inflació: fins a un 7% s’ha encarit aquesta popular beguda el juliol, en plena canícula, coincidint amb un dels períodes de més consum.  

També pot arribar a encarir el cost l’ordi, a causa de la guerra d’Ucraïna, un dels principals proveïdors d’aquesta matèria primera, que ha vist alterat el seu mercat internacional. Pot suposar una pujada de preus, però no sembla que hi hagi un risc real d’oferta, ja que Espanya pot autoproveir-se amb el seu propi mercat intern.

Riscos

Notícies relacionades

Una altra amenaça que pot fer que es disparin els preus és l’encariment de l’energia i la falta de subministrament de CO2, elaborat a les fàbriques de fertilitzants i que podria afectar la producció de begudes carbonatades a Espanya, també pot posar en risc la distribució d’una tan quotidiana i preuada beguda, si bé, a preguntes de 20 Minutos, la patronal cervesera ha descartat que pugui acabar sent un problema afegit. 

El sector tampoc viu aliè als rigors de la sequera que assola el país, que poden afectar seriosament el subministrament d’aigua, matèria primera imprescindible per elaborar la cervesa. A Mèxic ja és una realitat; el Govern ha anunciat que les cerveseres del nord del país aturaran la producció davant l’escassetat de pluges que pateixen i les conseqüents restriccions d’usos que no siguin imprescindibles. Per a la producció d’un litre de cervesa es requereixen 155 litres d’aigua de mitjana, segons dades de l’oenagé World Wildlife Fund.