Salut

Els edulcorants poden augmentar el risc de malaltia cardiovascular

La ingesta habitual d’aspartam, acesulfam-K i sucralosa eleva les possibilitats d’aquestes patologies, segons un estudi publicat al ‘British Medical Journal’

Els edulcorants poden augmentar el risc de malaltia cardiovascular
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Utilitzats per reemplaçar el sucre en moltes begudes però també en aliments, els edulcorants podrien estar associats amb un risc més elevat de malaltia cardiovascular, segons un estudi francès publicat dijous al ’British Medical Journal’.

Donada la nocivitat dels sucres afegits, els edulcorants artificials s’utilitzen com a alternativa en milers d’aliments i begudes per reduir la quantitat de sucre i les calories associades mantenint un gust dolç. Però es debat la seguretat d’aquests additius alimentaris.

Les persones que consumeixin més edulcorants, en particular aspartam i acesulfam-K, tenen un risc més elevat de contraure càncer, segons va concloure un estudi observacional francès, publicat al març per investigadors de diferents instituts (Inserm, Inrae, Sorbonne University Paris Nord, Cnam).

Un sobre o 100 ml de refresc dietètic

Per explorar aquesta vegada els riscos cardiovasculars associats, els investigadors van utilitzar la mateixa metodologia en les dades de salut i consum d’edulcorants de 103.388 adults francesos que van participar en l’estudi de cohort NutriNet-Santé. Entre una altra informació, els voluntaris van detallar el seu consum d’aliments.

El 37% dels participants consumien edulcorants, de mitjana 42,46 mg/dia, equivalent a un sobre individual d’edulcorant de taula o 100 ml de refresc dietètic.

Després de recopilar informació sobre el diagnòstic de malalties cardiovasculars durant el seguiment (2009-2021), les anàlisis estadístiques van investigar les associacions entre el consum d’edulcorants i el risc de tals malalties.

Segons l’estudi, els edulcorants artificials, inclosos l’aspartam, l’acesulfam-K i la sucralosa, estan associats a un risc més elevat de contraure malalties cardiovasculars, cerebrovasculars i coronàries. Durant nou anys de seguiment es van produir 1.502 esdeveniments cardiovasculars (infarts, angina de pit, angioplàsties, ictus, etc.).

Fins aleshores, els estudis havien suggerit un risc més elevat de malaltia cardiovascular associat amb el consum de begudes ensucrades. Cap va analitzar l’exposició als edulcorants com un tot, segons els autors.

«Aquests resultats, en línia amb l’últim informe de l’OMS [Organització Mundial de la Salut] publicat aquest any, no recolzen l’ús d’edulcorants com a alternatives segures al sucre», conclou la doctora Mathilde Touvier, directora d’investigació d’Inserm i coordinadora de l’estudi.

Qüestions pendents

Notícies relacionades

Tanmateix, això té límits. Aquest «estudi observacional no pot respondre a la pregunta plantejada» a causa de «grans diferències en moltes característiques de les persones que consumeixen edulcorants artificials en comparació amb els que no en consumeixen», va jutjar en particular, amb el Science Media Center, Naveed Sattar, professor de metabòlica medicina de la malaltia a la Universitat de Glasgow.

Segons la seva opinió, «suggereix amb massa força un vincle causal entre els edulcorants i les malalties cardiovasculars» amb una metodologia que no és prou sòlida, i requeriria «assajos aleatoris a més escala i a més llarg termini». Es necessitarà més investigació per replicar i possiblement confirmar aquests resultats.