Verificat

Vídeos satírics gravats per migrants s’utilitzen com si fossin reals per difondre missatges xenòfobs

  • Usuaris a les xarxes han pres per veraces històries d’immigrants que afirmaven rebre fins a 2.000 euros d’ajudes públiques sense fer res

Vídeos satírics gravats per migrants s’utilitzen com si fossin reals per difondre missatges xenòfobs
5
Es llegeix en minuts
Serena Iordache
Serena Iordache

Periodista de dades de Verificat. 'Fact-checker' de política i immigració

ver +

Un grup de joves migrants publiquen un vídeo sarcàstic a TikTok rient-se dels que afirmen que els estrangers reben més ajudes del Govern que els mateixos espanyols. Es fa viral. El veuen aquells que pensen que realment els immigrants reben una quantitat de diners mensuals per no fer res o pel mer fet de ser estrangers. I, amb això, es creuen que tenen la prova per reafirmar els seus arguments.

Quan alguns usuaris a les xarxes amb certa repercussió, com l’exdiputat de Ciutadans Marcos de Quinto, difonen com si fos verídic contingut que ha sigut creat des de la ironia i l’humor, es poden donar casos de desinformació. Això és el que ha passat recentment amb alguns vídeos de TikTok en què apareixen migrants que afirmen que cobren diners de l’Estat sense treballar. Les imatges originals han sigut creades per comptes d’humor o que es defineixen com antiracistes. Ho resumia així a Newtral un d’aquests usuaris anomenat adam_showtv, que té més de 46.000 seguidors: «He agafat un problema i, en comptes d’enfadar-me o crispar-me, he optat per riure-me’n». 

Les xifres que es donen en aquests vídeos sobre les suposades ajudes que reben ni tan sols coincideixen amb les ajudes estatals existents. Ho expliquem. 

Vídeos reals amb missatges falsos

En un vídeo apareixen uns homes que afirmen cobrar fins a 2.500 euros al mes tot i que són a Espanya i no tenen papers, en un altre de similar uns joves marroquins a la platja asseguren que cobren del Govern 1.500 euros sense treballar i en un tercer clip una dona amb vel assegura que està «llepant» diners de l’Administració que després es gastarà al Marroc. Tots ells han sigut difosos a TikTok amb caràcter satíric, però no és la primera vegada que usuaris a les xarxes treuen de context vídeos similars i els comparteixen com si el missatge fos real. 

El vídeo en què uns homes afirmen cobrar fins a 2.500 euros al mes va ser publicat inicialment el 3 d’agost per l’usuari @negrosinpapel, un compte amb 13.200 seguidors que, segons la mateixa descripció, fa «bromes entre negre i blanc». El vídeo en el compte original acumula 8.600 reproduccions i en la descripció, l’autor ho deixa clar: «No ho oblidis, és humor». Tot i així, a Twitter, un compte l’ha compartit afegint «la situació és insostenible» i «Pedro Sánchez des del primer dia està empobrint els treballadors d’Espanya i arruïnant Espanya». El vídeo ha acumulat en una setmana més de 500.000 reproduccions i més de 2.000 persones l’han compartit.

 La ironia a TikTok

 No és la primera vegada que aquest usuari publica contingut de manera irònica. En el seu compte també trobem un vídeo en què diu que des que governa Pedro Sánchez ja no treballa o un altre en el qual assegura que fa quatre anys que cobra ajudes i no té papers. Més enllà dels vídeos sarcàstics, el mateix compte també publica vídeos reivindicatius, com un en què demana la regularització dels immigrants en situació irregular o un altre en què apareix treballant i assegura que «tots els negres aquí no venen per robar [...] com hi ha negres dolents hi ha espanyols dolents també».

Però això no ha impedit que el vídeo publicat a principis d’agost es compartís com si fos real. El portal digital Estat d’Alarma TV (EDATV), que no és la primera vegada que difon vídeos d’humor com a verídics, també el va compartir amb molta repercussió a Twitter i Youtube. En aquest cas, el missatge que acompanyava el vídeo a Twitter deia: «Uns il·legals presumeixen de rebre pagues mensuals de fins a 2.000 euros del Govern sense treballar». Les publicacions de les dues plataformes han sigut eliminades, però el compte d’EDATV no ha explicat en cap moment que es tractava d’un vídeo humorístic. 

 Les suposades ajudes no coincideixen amb cap de real

Els vídeos, en general, no citen les suposades ajudes a què fan referència. A Espanya, les persones de baixos recursos, siguin immigrants o no, poden sol·licitar l’ingrés mínim vital o les prestacions similars de cada comunitat autònoma, com per exemple, la renda garantida de ciutadania (RGD) a Catalunya. Si ens fixem en l’ingrés mínim vital (IMV), que és igual arreu del país, les quanties no coincideixen amb les xifres que donen. L’ingrés mínim vital oscil·la el 2022 entre els 491 euros per a un individu que viu sol i els 1.189 euros per a una família monoparental amb quatre o més fills o una parella amb tres o més fills. 

Segons aquestes xifres, ningú dels dos vídeos descontextualitzats que parlen d’ajudes, excepte una persona que diu que cobra 1.000 euros, podria rebre una ajuda tan elevada del Govern. A més, per poder optar a l’IMV, si la persona no està treballant, ha d’estar inscrita com a demandant d’ocupació (article 36 de la llei per la qual s’estableix l’ingrés mínim vital) i si rep un subsidi d’atur, la quantia de l’IMV variarà per no superar en cap cas l’ajuda total que garanteix l’ingrés mínim vital (article 13). Un altre dels requisits per obtenir l’IMV, i que no compliria la persona que afirma cobrar 2.500 euros sense papers, és tenir la «residència legal i efectiva» a Espanya com a mínim un any abans de sol·licitar l’ajuda. 

També es pot destacar que a Espanya no hi ha ajudes exclusives per a les persones estrangeres ni tampoc ajudes que siguin «per sempre», com ja hem explicat altres vegades.

Comptes dedicats a l’humor

 El vídeo on apareixen uns joves assegurant que cobren 1.400 euros mensuals i 500 euros setmanals, respectivament, sense treballar, és del compte de TikTok @adam_showtv, amb més de 46.000 seguidors i que, segons la seva mateixa descripció, fa «comèdia». Aquest vídeo ja va ser tret de context l’any passat i, en declaracions a Newtral, el seu autor va confirmar que es tractava d’una paròdia. «Ens deixem la pell treballant i, tot i així, hem de lluitar contra la niciesa de persones a les quals sembla que hem de demostrar que treballem o mereixem el que tenim», denunciava. De fet, un altre vídeo similar del mateix usuari també va ser descontextualitzat per Estado de Alarma TV i l’autor va sortir a desmentir la notícia falsa en un altre vídeo de TikTok.

Notícies relacionades

L’altre vídeo tret de context a Twitter és d’un compte de TikTok que en la seva descripció inclou un «no al racisme». Hi apareix una dona amb vel islàmic contestant algú que li etziba un «toca el dos». La dona replica: «Jo només toco el dos al Marroc a deixar els diners que he llepat d’aquí, d’Espanya». En aquest cas, el compte està inactiu des de l’any passat, però igual que amb els perfils anteriors, ja havia publicat vídeos sarcàstics sobre les suposades ajudes als estrangers anteriorment.