Canvi climàtic

La nena morta per la calamarsada de la Bisbal era al pati interior de casa

«Creia que m’havien llançat una pedra a propòsit», assegura la dona de 71 anys atesa a l’hospital Josep Trueta de Girona

Els sanitaris han atès 67 persones, la majoria per contusions de poca gravetat, i els danys materials són abundants, segons el Govern

El Periódico de Catalunya

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nena de 20 mesos que va morir ahir a la tarda a la Bisbal d’Empordà estava amb el seu pare al pati interior del seu domicili, ubicat al carrer Nou, al centre del municipi. «Havien sortit al pati a veure les primeres pedres de calamarsa, que eren molt petites», ha detallat el cap de la policia local.

La veïna del domicili annex al d’aquesta família ha explicat a aquest diari que estava al seu pati parlant amb el pare i la filla quan es va produir l’impacte. «No hi va haver temps de res, ja estaven entrant a casa quan la pedra va colpejar la nena», ha remarcat per deixar clar que quan van començar a caure pedres grans, el pare la va agafar de seguida per tornar al domicili.

La mort de la petita suposa la conseqüència més tràgica que ha deixat una calamarsada rècord a Catalunya. Segons el vicepresident Jordi Puigneró, al Servei Meteorològic de Catalunya no hi ha cap precedent similar. «El canvi climàtic no és cap broma», ha raonat al·ludint als recents episodis de focs forestals, sequera i l’anguniosa calor que han colpejat aquest estiu.

67 ferits

A les set de la tarda, sense gairebé pluja, van començar a caure del cel pedres d’11 centímetres de diàmetre. Van ser només uns 10 minuts. Però l’episodi va posar en risc la integritat de centenars de veïns no només de la Bisbal, sinó també de poblacions pròximes com ara Foixà, Vulpellac, Forallac, la Pera i Corçà. Els serveis sanitaris van atendre 67 persones, la meitat de les quals van ser auxiliades pels serveis d’urgència a l’hospital de Palamós i, l’altra meitat, al CAP de la Bisbal. A més, dues persones –la nena finada i una dona de 71 anys amb una ferida al cap– van ser enviades a l’Hospital Josep Trueta.

«Creia que m’havien llançat una pedra a propòsit»

La dona ferida al cap és la Nati, de 71 anys. En declaracions a aquest diari, la Nati ha explicat que ahir a la tarda era a casa quan va sentir un soroll «estrany» cada vegada més «intens» a la terrassa. Al sortir, va veure que es tractava de calamarsa. Preocupada pel tendal, que estava desplegat, va sortir a fora per recollir-lo. «Quan vaig trepitjar la terrassa, vaig rebre un cop terrible al cap, va ser com una rampa. No entenia res i, al principi, vaig creure que algú m’havia llançat una pedra a propòsit».

La Nati es va sentir «desorientada», amb mal al cap i també al braç. La pedra la va colpejar a la part lateral del cap i després al braç. «Vaig començar a sagnar molt i vaig tornar a dins com vaig poder. Em vaig asseure, vaig comprendre què havia passat i vaig trucar per telèfon per demanar ajuda». Poc després, el subministrament elèctric es va interrompre a la casa per la calamarsada. A les fosques i sense ajuda, perquè llavors estava sola, va baixar a la planta inferior i va sortir al carrer, on la va socórrer un agent de la policia local. Una ambulància la va portar al CAP i, després, a l’hospital Trueta, on li han practicat set punts de sutura i li han fet radiografies per assegurar-se que la ferida, malgrat la profunditat, no hagués causat danys més importants.

«Afectació molt gran»

Notícies relacionades

La consellera de presidència, Laura Vilagrà, després de fer junt amb Puigneró; la delegada del Govern, a Girona, Laia Cañigueral; l’alcaldessa accidental, Carme Vall, i el president del Consell Comarcal, Joan Loureiro, per valorar-ne «la magnitud» ha assegurat que l’afectació «és molt gran». Però el Govern, de moment, no ha pres la decisió de sol·licitar la declaració de zona catastròfica.

«Tots els cotxes que estaven aparcats al carrer han rebut impactes», ha explicat Vall. També hi ha danys als camps de cultiu, sobretot de blat de moro, ha afegit Loureiro, i als estables d’animals. Els coberts han quedat perforats i alguns, molt antics, són d’uralita i la seva retirada serà lenta i complicada. El més perillós, per ara, són els danys que han causat a moltes teulades de la Bisbal. L’alcaldessa ha cridat a extremar la precaució, perquè hi pot haver teules que caiguin a la vorera i ha recordat que convé assegurar-les al més aviat possible, perquè l’acció de la tramuntana podria ser perillosa.