Guia

Catalunya afronta una de les tornades al col·le més cares dels últims anys

Abans de la Diada els centres ja hauran rebut els seus alumnes, en un inici escolar que serà difícil econòmicament per a moltes famílies

Catalunya afronta una de les tornades al col·le més cares dels últims anys
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’inici d’un nou any escolar és a la cantonada. Aquest és el primer en dos anys que es podrà considerar «normal» quant a la pandèmia es refereix, ja que els últims van estar marcats per les restriccions de presencialitat, les mascaretes, distàncies de seguretat i mesures diverses que es van adoptar per evitar la propagació del virus.

Per tenir clares les dates claus, saber com està afectant la inflació als preus del material escolar, i tot el que es necessita per tornar a les classes, hem elaborat aquesta senzilla guia.

Calendari: dates claus

La Generalitat va publicar el mes de maig passat les dates del calendari escolar català per a l’any 2022-2023. El nou curs arriba amb importants novetats, i la més significativa la de l’avanç de l’inici del curs per abans de la Diada. Pere Aragonès, president de la Generalitat, va defensar aquesta modificació, ja que creuen «que tindrà efectes molt positius en els nens i joves i, sobretot, en aquells que es troben en una situació de més vulnerabilitat».

El dia 5 de setembre començaran les classes infantil i primària (en jornada reduïda de 9.00 a 13.00 fins al 30 de setembre), i el dia 7 ho faran ESO, batxillerat i formació professional. Els centres disposaran d’un quart dia de lliure elecció, i les vacances es repartiran de la següent forma:

  • Vacances de Nadal: del 22 de desembre del 2022 al 8 de gener del 2023.

  • Vacances de Setmana Santa: del 3 al 10 d’abril del 2023.

  • Vacances d’estiu: ESO, Batxillerat i FP acabaran el 20 de juny, i infantil i primària el 22 de juny.

Despeses disparades per a les famílies

L’elevada inflació també condiciona la tornada al col·le del 2022. Segons dades de l’estudi Estacional de l’Observatori Cetelem, els espanyols pretenen gastar uns 278 euros de mitjana, un 11% menys que l’any passat, però un 23% més que en les últimes xifres prepandèmiques (2019). Quant als preus dels materials pràcticament essencials per a l’inici del curs, es reflecteix un augment generalitzat, segons les dades de l’índex de preus de consum (IPC) elaborat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Respecte al 2021, la papereria ha augmentat un 23,1%; el material escolar gairebé un 5%; els llibres un 1,5%; el calçat per a nens un 9,4%, i la roba un 2,4%.

Una de les opcions a què sempre recorren moltes famílies, i cada vegada més en els últims temps, és la compra de llibres de segona mà. De fet, l’empresa Milanuncios constata que els anuncis de llibres de text de segona mà s’han disparat un 67% durant aquests mesos d’estiu. Quant al preu, han pujat un 8% respecte al 2021, i se situa en els 24 euros de mitjana. Però comprar aquest material utilitzat per al curs 2022-2023 té una trava, ja que aquest any comença el procés de canvi de currículum després de l’aprovació de la LOMLE, més coneguda com a ‘Llei Celaá’. Tot i que el Departament d’Educació dona tres anys de marge per implementar les variacions, és cert que alguns centres ja han començat amb elles, per la qual cosa no es podran reutilitzar. Un altre àmbit on els preus s’eleven és el menjador escolar. Segons va publicar el ‘Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya’ (DOGC), el servei de menjador escolar de dues hores i mitja passarà dels 6,33 € de límit als 6,54 € per alumne i dia. Per al de dues hores, el màxim serà de 6,18 €.

El material essencial per al nou curs

Notícies relacionades

Per als més petits:

  • Tornada al col·le 2022: Tot el material escolar (amb descompte) per estalviar en la teva compra

  • La llista del material imprescindible per estalviar aquesta tornada al col·le

  • ¿El teu fill passa a primària? Aquest és tot el material escolar que necessita

  • A l’esquena o amb rodes: ¿Quina és la millor motxilla per a la tornada al col·le?

  • Guia per triar les millors sabates per a la tornada al col·le

Per als que ja són una mica més grans:

  • Tornada a classe: Els millors estris per a secundària i batxillerat

  • Gadgets que tots els estudiants de batxillerat i universitat han de tenir

  • Digues-me què estudies i et diré quin portàtil per a la uni necessites

  • Tot el necessari per muntar un pis d’estudiants

Temes:

Nou curs