Reunió controvertida

Dins l’esdeveniment Mundo Crypto: 7.000 assistents, crides al «canvi» i connexions fallides

Dins l’esdeveniment Mundo Crypto: 7.000 assistents, crides al «canvi» i connexions fallides

RICARDO RUBIO

4
Es llegeix en minuts
Analía Plaza

Amb un vídeo amb imatges de recurs sobre els orígens de la humanitat que, de sobte, es va tornar en semiapocalíptic –amb una successió de fotografies i gràfics sobre la pandèmia, la guerra i la inflació– va començar l’esdeveniment. Projectat sobre l’enorme pantalla que presidia l’escenari del Wizink Center de Madrid, en el moment àlgid la veu que el locutava va començar a fer-se preguntes.

«¿I ara què?», va dir. «Comença el canvi. Toca tornar al punt de partida i canviar les coses. És l’hora de canviar l’economia, l’educació i la història». Després d’aquest to grandiloqüent van aparèixer llavors noves imatges: un dibuix animat sense gràcia (un avatar similar al de Mark Zuckerberg en el seu metavers) del jove canari Mani Thawani passejant per diferents escenaris, com una ciutat plena de gratacels i una mena de platja deserta. Eren les sis de la tarda.

Quatre hores després, a les 22 hores, aquest mateix ninot-Thawani tornaria a aparèixer a la pantalla per demanar perdó per no haver vist tot el públic en «el metavers». «Hem fet tot el possible, hem portat els millors tècnics, però la connexió ha fallat», va dir. L’organització havia repartit als assistents headsets per ficar el mòbil dins i simular unes ulleres de realitat virtual. La idea era que, després d’una llarga tarda de ponències, el públic es connectés a l’esmentat metavers i superés el rècord Guiness de quantitat de gent connectada a un metavers. Però el wifi va caure, l’aplicació no va funcionar i ningú va arribar a veure gran cosa. L’escena era la següent: les grades de l’antic Palacio de los Deportes plenes de jovent amb ulleres gegants movent el cap i una veu en off donant instruccions fallides. Al final van projectar un vídeo pixelat del ninot de Mawani parlant de les múltiples bondats d’aquest món virtual. Entre altres, que allà no hi ha canvi climàtic. Després van posar el videoclip metaversejat de Thriller de Michael Jackson i, ja a l’acabar, poca gent va aplaudir.

Alerta de la CNMV

Thawani ha sigut notícia aquesta setmana per organitzar Mundo Crypto, un esdeveniment sobre criptomonedes i el metavers del qual la CNMV va decidir alertar aquest dimecres. Tot i que inicialment havia de ser presentat pels televisius Cristina Pedroche i Jorge Fernández, l’alerta del regulador –que només va recalcar que ni els organitzadors ni alguns dels patrocinadors tenen llicència per donar serveis d’inversió a Espanya– i la pressió mediàtica van provocar que els presentadors i algunes de les empreses participants (com PlayStation i Coca-Cola) caiguessin de la programació. El diari Voz Pópuli va informar aquest dissabte que Patricia Comte i Javier Cárdenas els substituirien, però al final no: van ser l’expresentadora de Movistar Danae Boronat i l’‘influencer’ del món cripto Andrés Meneses qui van portar la batuta.

Mundo Crypto va començar puntual a les 6, però Thawani no va aparèixer en persona fins passades les 10. Ho va fer entre aplaudiments tímids i més d’una esbroncada pel fiasco del metavers en realitat augmentada. «Gràcies per ser aquí i per haver vingut malgrat totes les pressions que hem patit», va dir al públic. Més o menys el mateix missatge que va llançar per vídeo al principi, després de la seva primera aparició en forma d’avatar. «Els mitjans de comunicació ens han intentat silenciar. La manipulació mediàtica és real. Però el que no saben és que el món de les cripto no és només un instrument financer».

7.000 entrades

Notícies relacionades

L’organització va presumir d’haver venut 7.000 entrades. Les grades, amb capacitat per a 9.000 persones, eren gairebé plenes i hi havia algunes persones VIP (cambrers, taula i sofà) a la pista. A Youtube el va seguir una mitjana de 3.000 persones. Entre el públic, majoritàriament masculí i amb una edat mitjana de 20 a 30 anys, hi havia dos perfils més o menys clars: el del jove emprenedor relacionat amb el món de les empreses emergents, interessat en el projecte que Mawani havia promès llançar durant l’esdeveniment, i el del jove treballador aliè al sector tecnològic que fa no gaire temps va decidir provar sort i comprar unes criptos. També es va poder veure el Pequeño Nicolás. Els economistes Daniel Lacalle, Juan Ramón Rallo i Pablo Gil van oferir la ponència més clavada a terra de la jornada, avisant sobre la volatilitat de les criptomonedes i els riscos de qualsevol inversió.

«A veure si ens fem rics», feia broma el Rubén, un madrileny a la trentena que va acudir amb els seus amics Javi i Manu. El Rubén, un consultor especialitzat en el control de qualitat, va comprar criptos fa un temps i les manté «com a inversió a llarg termini», sabent que són uns diners que pot perdre. Tots tres venien a «informar-se», a «aprendre», a assabentar-se millor de què anava això del metavers. Perquè Mundo Crypto, ja havia avisat Thawani, no anava només de criptomonedes. El gran projecte final que va presentar el canari va ser una plataforma de formació accessible des de les ulleres virtuals, «quan no siguem 7.000 persones a la mateixa sala».

Temes:

Criptomonedes