Situació preocupant

L’Agència Catalana de l’Aigua declara quatre zones més en risc de sequera

  • Un total de 279 municipis amb 683.000 habitants tenen limitacions en alguns usos de l’aigua

L’Agència Catalana de l’Aigua declara quatre zones més en risc de sequera

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat l’alerta hidrològica a les unitats de l’Empordà, Banyoles, la Serralada Transversal i Prades-Llaberia per la sequera pluviomètrica dels últims mesos i que engloba un total de 129 municipis.

Segons ha informat l’ACA en un comunicat, aquestes quatre unitats, l’alerta de les quals ha entrat en vigor al publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), no depenen de l’aigua dels embassaments ni de grans aqüífers, i el seu abast es calcula a partir de la pluviometria, ja que disposen de captacions pròpies –pous, aigua superficial, basses– per garantir les demandes.

L’ACA manté l’alerta de l’aqüífer de Carme Capellades, que afecta 15 municipis de la comarca de l’Anoia i l’Alt Penedès (Barcelona); la capçalera del Ter, que n’afecta 63; el Llobregat mitjà, 34, i l’Anoia-Gaià, que afecta 38 municipis.

279 municipis

En total, a les conques internes de Catalunya hi ha un total de 279 municipis que es troben en situació d’alerta per sequera, cosa que representa una població de 683.000 habitants –el 9% de la població.

Les mesures que s’han d’aplicar en situació d’alerta per sequera impliquen una sèrie de limitacions en alguns usos, com la reducció d’aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos recreatius (5%).

Per a ús domèstic, s’estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir els municipis, com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’omplir les fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions per omplir piscines i en la neteja de cotxes, entre d’altres.

Referent al sistema Ter-Llobregat, amb les reserves al 39%, continua l’escenari de prealerta i l’ACA no preveu canvis actualment, com també a l’embassament de Darnius Boadella, mentre que en l’àmbit del Consorci d’Aigües de Tarragona passa de la normalitat a la prealerta per sequera perquè l’embassament de Mequinensa i l’estació de mesura de cabals d’Ascó es troben en nivells molt baixos, tot i que el proveïment està garantit.

Dessalinitzadores

L’ACA ha assenyalat que, malgrat que les pluges dels últims dies no han aportat volums d’aigua als embassaments, sí que han reduït la tendència descendent i han permès fer servir menys aigua.

Notícies relacionades

Dins de les mesures que s’estan aplicant per garantir l’aigua també s’ha incrementat la producció d’aigua dessalinitzada fins al 90% de la capacitat des del mes d’agost passat, cosa que suposa una producció mitjana des del gener de 5,4 hectòmetres cúbics al mes.

Des del mes de febrer, les dessalinitzadores catalanes han incrementat notablement el nivell de producció d’aigua, i han totalitzat des de febrer fins a finals d’agost un volum superior als 28 hectòmetres cúbics d’aigua nova, i l’ACA ha assenyalat que sense la seva aportació els embassaments estarien 6 punts per sota.