La resposta contra el foc

Convalidat el decret que obliga a comptar amb plans anuals contra incendis

  • La norma obliga les comunitats a tenir brigades contra els focs durant tot l’any

Convalidat el decret que obliga a comptar amb plans anuals contra incendis

EFE / Biel Aliño (Efe)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Congrés ha convalidat aquest dijous el reial decret que el Govern va aprovar l’1 d’agost passat amb mesures urgents destinades a millorar la prevenció i la capacitat de resposta de les comunitats autònomes davant els incendis forestals.

El decret obliga les autonomies a elaborar abans del 31 d’octubre un pla de prevenció i extinció de focs que sigui vàlid per a tot el seu territori i s’apliqui de manera interrompuda durant tot l’any, perquè com sostenen els experts i brigadistes, els incendis s’apaguen a l’hivern (gràcies a les mesures de prevenció). «Ja no val pensar només en unes setmanes o en algunes zones geogràfiques», ha defensat la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Ribera ha recordat que el canvi climàtic està provocant que la superfície forestal cremada s’hagi incrementat aquest estiu fins a superar les 229.000 hectàrees calcinades, «molt per sobre de la mitjana històrica». Així mateix, s’han produït 50 grans incendis, una xifra que només es va superar el 2006, quan es van comptabilitzar 68 grans focs. «Cada vegada hi ha més incendis, més complexos i amb més dificultat per garantir els mitjans físics», ha remarcat la ministra.

Les competències

Per això, ha defensat que la legislació bàsica davant els incendis sigui «actualitzada i millorada», així com la coordinació i la formació dels qui treballen per evitar i extingir els focs. La competència en incendis forestals és de les comunitats autònomes i algunes, com Castella i Lleó, no han fet els deures, segons denuncien els bombers forestals, per això el Govern ha reformat la legislació per establir uns requisits mínims i que no hi hagi grans diferències en funció del territori.

Per això, la principal novetat del decret és que obliga les administracions territorials a tenir plans que prevegin una assignació estable i permanent de mitjans tècnics i professionals, també a l’hivern, i que l’esmentada mesura es converteixi en realitat abans del 31 de gener del 2023. Per la seva banda, l’Estat es compromet a mantenir actius durant tot l’any els mitjans aeris i mesures de suport.

Les prohibicions

Així mateix, la legislació estableix un catàleg mínim de prohibicions que les comunitats hauran d’aplicar quan el risc d’incendi sigui alt o molt alt, com prohibir la crema de rostolls o l’ús de maquinària agrícola.

Notícies relacionades

A més, la norma reforça la coordinació institucional i estableix un model cooperatiu per a la restauració de les zones cremades.

Els grups nacionalistes i independentistes han advertit l’Executiu que la norma envaeix competències i que en «tres mesos és impossible adoptar els serveis de prevenció i extinció» a les exigències contingudes, però tot i així el decret ha sigut convalidat per 265 vots a favor, sis en contra i 77 abstencions. El que no ha tirat endavant és la petició que el reial decret es transformi en projecte legal per poder incorporar modificacions.