Setge a la covid

Vacuna contra l’òmicron: com funciona la nova dosi aprovada al Regne Unit

  • És una actualització de la vacuna fabricada per la companyia nord-americana Moderna i s’ha aprovat per a les dosis de reforç en adults

Vacuna contra l’òmicron: com funciona la nova dosi aprovada al Regne Unit
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris del Regne Unit (MHRA, per les seves sigles en anglès) ha aprovat aquest dilluns la primera vacuna bivalent de la covid-19,eficaç tant contra la variant original del SARS-CoV-2 com contra l’òmicron.

En concret, es tracta d’una actualització de la vacuna fabricada per la companyia nord-americana Moderna i s’ha aprovat per a les dosis de reforç en adults «després de comprovar que compleix les normes de seguretat, qualitat i eficàcia», segons aclareixen des de l’organisme regulador britànic.

Tal com expliquen, a cada dosi de la vacuna de reforç, ‘Spikevax bivalent Original/Omicron’, la meitat de la vacuna (25 micrograms) es dirigeix al cep original del virus a partir del 2020 i l’altra meitat (25 micrograms), a òmicron.

Moderna va dir que podria subministrar les primeres dosis en les pròximes setmanes, però encara no s’ha anunciat exactament qui les rebrà.

Les primeres vacunes que s’han utilitzat durant la pandèmia es van dissenyar per entrenar el cos per combatre la primera forma del virus que va sorgir a Wuhan (Xina) a finals del 2019.

Però des d’aleshores, el virus ha mutat substancialment, i ha donat lloc a una sèrie de noves variants que poden esquivar algunes de les nostres defenses immunològiques. I això ha causat un augment dels casos de contagi arreu del món.

Vacuna bivalent

L’objectiu de la vacuna de Moderna és atacar tant la soca original com la primera variant de l’òmicron (BA.1) que va aparèixer l’hivern passat. Es denomina «vacuna bivalent», ja que apunta dues formes de covid.

L’Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris del Regne Unit ha analitzat l’evidència d’eficàcia d’aquesta vacuna i l’ha aprovat per al seu ús en adults.

La doctora June Raine, farmacòloga i directora executiva d’aquest ens regulador va dir que «la primera generació de vacunes covid-19 que s’utilitzen al Regne Unit continua donant una protecció important contra la malaltia i salvant vides».

«El que aporta aquesta vacuna bivalent és una eina afilada al nostre arsenal per ajudar-nos a protegir-nos contra aquesta malaltia a mesura que el virus segueix la seva evolució», va acotar.

Els resultats dels experiments, fets en 437 persones, van mostrar que la vacuna actualitzada era segura i brindava una millor protecció immunològica contra les noves variants.

Els nivells d’anticossos que van poder adherir-se al virus en la seva variant òmicron (BA.1) i desactivar-lo van ser més alts en aquelles persones que havien rebut la nova vacuna.

Notícies relacionades

En les proves fetes contra les variants més recents d’òmicron (BA.4 i BA.5), causants de l’actual onada de contagis al Regne Unit, també es van mostrar nivells més alts de protecció quan es tenia la vacuna actualitzada.

Tanmateix, si bé existeix una millor protecció contra les variants conegudes, no és clar a què ens enfrontarem en els pròxims mesos i quin serà el nivell d’eficàcia de la vacuna bivalent.