El TC dona via lliure

El pistoler de Tarragona rebrà l’eutanàsia el 23 d’agost

L’advocat José Antonio Bitos, que representa l’agent ferit, iniciarà els tràmits perquè sigui la Generalitat qui assumeixi la indemnització que li correspongui

El pistoler de Tarragona rebrà l’eutanàsia el 23 d’agost

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
EFE

El Consorci Sanitari de Terrassa (Barcelona) ha programat per al 23 d’agost l’eutanàsia a Eugen Sabau, conegut com ‘el pistoler de Tarragona’, després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi rebutjat els últims recursos amb què les seves víctimes pretenien paralitzar-ne la mort assistida.

En una providència, a què ha tingut accés Efe, la sala de vacances del TC ha acordat no admetre a tràmit el recurs que van interposar algunes de les víctimes contra la resolució de l’Audiència de Tarragona, que el 4 d’agost passat va autoritzar l’eutanàsia per al ‘pistoler de Tarragona’, que després de l’assalt va quedar tetraplègic.

A la seva resolució, amb data de 9 d’agost i avançada per ‘El País’, el Constitucional considera que en aquest cas hi ha una «inexistència» de violació de drets fonamentals, que és la condició perquè el tribunal de garanties pugui intervenir, per la qual cosa ha tancat l’assumpte al no apreciar la «transcendència constitucional» que en condicionaria l’admissió.

Paral·lelament, la direcció del Consorci Sanitari de Terrassa va comunicar ahir al Jutjat d’Instrucció núm. 5 de Tarragona, que és el que porta el cas, que, una vegada l’Audiència de Tarragona ha avalat l’eutanàsia, estan fent les «gestions oportunes» perquè la prestació del «servei d’ajuda per morir» es pugui dur a terme el dimarts 23 d’agost, segons un escrit a què ha tingut accés Efe.

La Generalitat probablement n’assumirà la indemnització

La via del TC era l’última porta oberta per a les víctimes per mirar d’evitar l’eutanàsia del pistoler i que es pogués celebrar el judici, cosa que, en cas de sentència condemnatòria, els permetria ser indemnitzades.

Tanmateix, en el cas de l’agent dels Mossos d’Esquadra que va resultar ferit, atesa la seva condició de funcionari, hi ha la possibilitat que, tot i que no hi hagi ni judici ni sentència, sigui finalment la Generalitat qui acabi assumint la indemnització per les lesions sofertes en acte de servei, ja que hi ha jurisprudència que avala que sigui l’administració qui l’aboni en cas que els agressors hagin mort.

En aquest cas, l’advocat José Antonio Bitos, que representa en nom del sindicat USPAC l’agent dels Mossos d’Esquadra ferit, ha anunciat que, quan es porti a terme l’eutanàsia, programada per al pròxim 23 d’agost, immediatament iniciarà els tràmits perquè sigui la Generalitat qui n’assumeixi la indemnització que li correspongui.

L’Audiència de Tarragona va confirmar el 4 d’agost passat el dret de Sabau, que després de l’assalt va quedar tetraplègic, a rebre l’eutanàsia, al desestimar els recursos d’algunes de les víctimes, que van recórrer sense èxit davant el Constitucional perquè es paralitzés el procés.

Segons l’Audiència, en aquest cas «s’ha de preponderar el dret a la dignitat i a la integritat física i moral de l’investigat davant el dret a la tutela judicial efectiva dels denunciants».

Les conseqüències

L’Audiència va reconèixer que Sabau, que havia sol·licitat l’eutanàsia al quedar ferit greu després de l’assalt, va causar «un dolor i un mal físic i moral en les víctimes» i va qualificar de «raonable» l’«expectativa» d’una «possible condemna penal».

Subau, ferit en un tiroteig amb el Grup Especial d’Intervenció dels Mossos d’Esquadra que el va detenir, es manté ingressat a l’hospital penitenciari de Terrassa en estat greu i , segons l’Audiència, aquest estat li «origina sofriments físics i psíquics constants i insuportables sense possibilitat d’alleujament, amb un pronòstic de vida limitat, en un context de fragilitat progressiva».

Per avalar l’eutanàsia, l’Audiència de Tarragona també va argumentar que la Comissió d’Avaluació i Garanties la va autoritzar i va apuntar que ajornar-la per un judici suposaria «una afectació intolerable a la seva dignitat i a la seva integritat física i moral, inherents en la persona.»

El 14 de desembre de l’any passat, Subau va disparar contra tres dels seus excompanys de feina a les oficines d’una empresa de seguretat, en ple centre de Tarragona, i va fugir.

Notícies relacionades

Poc després, va disparar a un agent dels Mossos d’Esquadra en un control i es va atrinxerar en una masia abandonada de Riudoms (Tarragona), fins que va ser neutralitzat després d’un tiroteig en què va resultar ferit.

La Comissió que en va autoritzar l’eutanàsia va tenir en compte que és tetraplègic, necessita assistència continuada i no pot rebre sedants per al dolor malgrat l’estat en què es troba.

Temes:

Eutanàsia