Pla alfa activat

Quaranta-quatre municipis catalans en risc extrem d’incendi per l’onada de calor

Quaranta-quatre municipis catalans en risc extrem d’incendi per l’onada de calor

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya activarà demà divendres, 12 d’agost, el nivell 3 del Pla Alfa –el nivell operatiu màxim– en 44 municipis de sis comarques a causa del risc extrem que es declarin incendis forestals, sobretot en zones del sud de Lleida i a l’interior de Tarragona.

Així mateix, segons informa el cos d’Agents Rurals en un comunicat, es tancaran també els accessos al Parc Natural de la Serra del Monsant, a Tarragona.

En concret, Catalunya activarà demà aquest pla en 14 municipis del Priorat, en nou de la Noguera, en sis de les Garrigues, en sis del Segrià, en cinc de la Ribera d’Ebre i en quatre més de la Terra Alta.

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa de risc d’incendis forestals ve motivat per un increment de les temperatures i a un descens de la humitat, episodi de calor que pot arribar a un moment crític dissabte vinent, i es pot allargar fins diumenge.

Activitat humana

Davant aquesta situació, el Govern demana a més a la ciutadania extremar les precaucions, ja que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, ja sigui per imprudències, accidents o per haver-hi una intencionalitat.

El nivell 3 del Pla Alfa implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal, i es paralitzen també els treballs forestals i la caça als municipis afectats

Així, s’han suspès 863 autoritzacions per a diferents activitats que havien sigut concedides per demà.

Notícies relacionades

D’altra banda, avui dijous estan en el nivell 2 del Pla Alfa –amb perill alt o molt alt d’incendi forestal– 23 comarques.

Així mateix, i a causa d’aquest episodi de risc d’incendis forestals, Protecció Civil de la Generalitat ha posat en fase de prealerta el Pla d’Emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT).