Copernicus inspecciona l’incendi de Zamora

La vista per satèl·lit eleva la superfície cremada a Losacio a 36.000 hectàrees

Tot i que s’ha estabilitzat i no hi ha flama, la Junta manté el nivell 2 de perillositat a causa dels vents i la nova pujada de temperatures | Las granges comencen a rebre aliment per al bestiar

La vista per satèl·lit eleva la superfície cremada a Losacio a 36.000 hectàrees

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Cinc dies després, l’incendi de Losacio es dona per estabilitzat, tot i que la Junta de Castella i Lleó acordava aquest dijous mantenir el nivell 2 de perillositat.

El foc segueix actiu, però sense flama, i les tasques d’extinció són intenses donada l’extensió i les condicions meteorològiques adverses, amb previsió de ratxes de vent i temperatures una mica més elevades que en els últims dies.

Els efectius de l’operació refresquen el terreny afectat davant possibles rebrots del foc que vorejaria les 36.000 hectàrees (exactament 35.960), segons les dades recollides pel satèl·lit Copernicus. Un membre de l’operació apuntava ahir des del Lloc Avançat de Tábara que «la situació és tranquil·la, però no podem descuidar-nos». Per això el desplegament de mitjans i la incansable tasca en el perímetre de l’incendi, atents davant possibles reproduccions. A Escober de Tábara una brigada arribada des de Salamanca controlava una petita reproducció i zones fumejants en una torbera situada al costat del poble. I com aquesta, nombroses quadrilles s’estenen per la zona afectada.

«El final de totes les maniobres d’extinció és prolongar la situació estable de l’incendi a totes les localitats afectades i evitar nous rebrots. D’aquesta manera, reforçar la seguretat dels veïns, que és l’objectiu primordial des de l’inici del foc la tarda de diumenge passat», s’apuntava ahir des de de la Delegació Territorial.

El personal del Servei Territorial d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural ha recollit informació dels possibles ramaders i apicultors afectats per l’incendi per identificar el seu model d’explotació a fi de resoldre les seves demandes, presentades davant les Unitats Veterinàries, de manera urgent per subministrar aliment i aigua al seu bestiar.

Dimecres va entregar farratge i beguda al bestiar als veïns de Santibáñez de Tera i Melgar de Tera que ho van sol·licitar. Ahir es va donar subministrament a 12 ramaders de Tábara i progressivament s’aniran atenent les explotacions d’Olmillos de Castro, San Martín de Tábara, Ferreruela, Escober de Tábara, Sesnández de Tábara i Litos. La Junta ha informat que tots els ramaders afectats pel foc que necessitin menjar i aigua per al seu bestiar poden sol·licitar aquests subministraments de primera necessitat per a les seves explotacions a través de les Unitats de Veterinàries, també a l’Oficina d’informació de Villardeciervos habilitada per als afectats per l’incendi de la Sierra de la Culebra, o mitjançant el telèfon del Servei d’Atenció al ciutadà 012.

La delegada territorial, Clara San Damián, es reunirà la setmana vinent amb les organitzacions agràries (OPA) per abordar la problemàtica dels ramaders i apicultors afectats per l’incendi de Losacio.

Els ramaders comencen a veure’n els estralls: «No queda ni un centímetre de pastura»

Mentrestant, els veïns de tots els pobles afectats –van ser 34 les localitats evacuades– intenten recuperar a poc a poc una «normalitat» en un paisatge totalment transformat per les flames. Erm i improductiu.

Notícies relacionades

«No queda ni un centímetre de pastura» apuntava ahir el cabrer Santiago León des de San Martín de Tábara. Tot i que és aviat per valorar els danys, aquesta explotació i formatgeria acusarà greument les conseqüències del foc. «Si no hi ha llet no hi ha formatge i si no hi ha formatge no hi ha ingressos» explica el ramader mentre acompanya un ramat de cabres que només troben aigua a l’abeurador. Hi ha animals morts, abrasats, altres de cecs, comencen els avortaments.

«Confiem que la natura segueixi el seu curs normal i comencin les pluges de tardor que ens permetin sortir amb les cabres. Tot i que no sigui pasturar, almenys donar-los oxigen i llibertat».