Assetjament laboral

Un metge renuncia al seu contracte a l’hospital d’Eivissa per «assetjament laboral»

Des de l’Àrea de Salut remarquen que no consta que el facultatiu hagi utilitzat els recursos de què disposa el centre per a aquest tipus de situacions

Un metge renuncia al seu contracte a l’hospital d’Eivissa per «assetjament laboral»

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

«Soc metge i fa tres anys que treballo a Urgències de l’Hospital Can Misses. La pandèmia ha sigut molt forta per a tothom, la temporada d’estiu augmenta encara més la pressió, la càrrega laboral explotadora es nota en nosaltres cada vegada més i hi ha companys que intensifiquen, encara més, aquest estrès». És un fragment de la carta que ha trasllat el facultatiu René Brito als seus companys per anunciar els motius pels quals renuncia al seu contracte.

No pot més i no és per l’excés de feina a què s’enfronta cada dia. Brito assegura que hi ha companys, del seu servei i d’altres, que tenen una «conducta violenta, amb insults i crits, que formen part del dia a dia de les nostres jornades». Parla d’«assetjament laboral» entre professionals a Urgències de Can Misses, un servei «atacat» per múltiples departaments. «Un delicte silent de què no es parla, que ha quedat ocultat i dissimulat amb l’excusa de l’alta càrrega laboral,» remarca.

Aquest metge es culpa de «no ser valent» i aguantar en el seu lloc de treball, però confia que el seu testimoni serveixi d’«estímul» per identificar «aquests delictes que s’amaguen injustificablement al servei d’Urgències». Afegeix que la violència verbal «es veu manifestada per companys de més antiguitat respecte als més nous», cosa que, segons el seu parer, es tracta d’«un cercle viciós que semblen desconèixer les altes esferes gerencials».

Brito critica l’«absència de gestió» per part de la direcció del centre en tot el que fa referència a la salut mental dels treballadors. «No hi ha protocols posats en pràctica que identifiquin certs tipus d’agressions, com les que genera l’assetjament laboral, de què ningú s’atreveix a parlar», afirma. Malgrat tot, des de l’Àrea de Salut de les Pitiüses confirmen a aquest mitjà que el facultatiu «no ha utilitzat cap de les vies disponibles per a aquest tipus de situacions».

Entre aquestes destaca un protocol específic sobre assetjament laboral, que fonts sanitàries asseguren que s’ha activat en diverses ocasions. «En aquest cas no s’ha demanat», matisen. A més, hi ha un Comitè de Seguretat i Salut Laboral amb cinc seccions sindicals i els delegats de Prevenció Laboral, que «tampoc han rebut cap notificació». De fet, des de l’Àrea de Salut remarquen que l’última reunió va ser el 15 de juliol i no es va tractar aquest assumpte.

Els professionals també compten amb un sistema de notificació de comunicació de risc i amb una unitat de prevenció de riscos laborals, on el professional pot anar a notificar-ho i s’actua. «No en tenen constància», afegeixen. A aquests recursos s’afegeix el programa de salut mental per als treballadors que requereixin ajuda.

De moment, les mateixes fonts expliquen que Recursos Humans no ha notificat a la direcció la renúncia del metge, tot i que això «no significa que no n’hagi fet registre d’entrada».

Satse anuncia que quatre infermeres renunciaran a la seva interinitat «ben aviat»

El sindicat d’Infermeria (Satse) d’Eivissa i Formentera va denunciar ahir, a les xarxes socials, la fuga de professionals. «Més infermeres que marxen a la Península. Quatre que renunciaran a la seva interinitat ben aviat», es pot llegir.

Notícies relacionades

Exigeixen, una vegada més, la fidelització del personal i que l’Ib-Salut cobreixi «la trentena de contractes que estan buits a hospitalària i primària», lamenten.

Per la seva banda, des de l’Àrea de Salut van afirmar no tenir constància d’això i van puntualitzar que, en els dos últims mesos, no han rebut cap renúncia del gremi.