Efemèrides

La Creu Roja Catalunya celebra els 150 anys amb una emotiva gala al Liceu

  • L’organització s’acompanya amb 2.000 voluntaris, treballadors, socis i personalitats per homenatjar la seva tasca, que inclou des del treball contra l’exclusió social fins a l’atenció a malalts de covid o refugiats ucraïnesos

La Creu Roja Catalunya celebra els 150 anys amb una emotiva gala al Liceu

Marta Pérez / EFE

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Una emotiva gala al Liceu, rematada amb un concert, s’ha convertit aquest diumenge en l’acte principal de la commemoració dels 150 anys d’història d’acció humanitària de la Creu Roja a Catalunya. El macroesdeveniment, que ha reunit els representants de les principals administracions i institucions catalanes juntament amb unes 2.000 persones inscrites entre voluntariat, socis, treballadors i empreses col·laboradores, retia homenatge al massiu suport rebut per l’entitat al llarg d’un segle i mig. Durant l’acte s’ha reconegut també la tasca de diferents presidents a Barcelona i Catalunya, que durant anys han propulsat la tasca social de l’organització.

La vetllada ha posat en valor la incessant tasca global de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja a favor de «la dignitat de les persones, per protegir-les i recuperar-les en situacions de vulnerabilitat, ja sigui en emergències, socors, conflictes armats, desastres naturals, crisis econòmiques, i ha sigut present en destacats fets socials i històrics».

La periodista Rosa Maria Calaf, que ha conduït la gala i ha conegut de prop moltes de les crisis humanitàries assistides per l’oenagé, ha recordat que el juliol de 1872, també al Liceu, es va firmar l’acte fundacional de la Creu Roja a Barcelona (vuit anys abans ho va fer en l’àmbit estatal), i pocs dies després ja van sortir portalliteres cap a Girona per ajudar les víctimes de les guerres carlines. Els següents mesos s’hi afegirien les assemblees de Mataró i Lleida.

Assistència humanitària en 60 conflictes

L’actual president de Creu Roja Catalunya, Josep Quitet, que porta 44 anys com a voluntari actiu, ha recordat que l’organització va néixer arran d’un conflicte bèl·lic, però 150 anys després treballa en un total de 60 crisis arreu del món, que han provocat el desplaçament de 100 milions de persones. Ha remarcat que l’entitat la formen «persones que ajuden persones», operant a 192 països. Només a Catalunya compten amb 300 punts de presència al territori (amb 90 assemblees) i una impressionant xarxa de més de 21.000 voluntaris i gairebé 227.000 persones i empreses sòcies. Quitet ha aprofitat l’oportunitat per reivindicar «aliances» que enforteixin la seva missió.

La xarxa solidària no sap de treves, perquè els seus fronts d’ajuda inclouen des de la pandèmia del coronavirus a l’atenció als refugiats ucraïnesos. En un vídeo, alguns dels seus voluntaris han recordat i explicat els principis del seu funcionament: humanitat, imparcialitat, neutralitat, universalitat, unitat, voluntariat i independència.

La trobada ha reunit el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge; la de Drets Socials, Violant Cervera; la delegada del Govern espanyol, Maria Eugènia Gay; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Nuria Marín; la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes; el president de la Creu Roja Espanyola, Javier Senent; el de la Creu Roja a Catalunya, Josep Quitet i el president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany, entre altres.

Ajuda als més vulnerables

Aragonès ha lloat la «grandesa» de l’organització humanitària, «a favor dels més vulnerables» i el seu «compromís històric». Destacant la feina diària en l’àmbit local contra «les desigualtats, la gana, l’exclusió social o la soledat no volguda». Així com la seva capacitat per «sacsejar consciències i fer un món millor».

Creu Roja ha entregat guardons (als titulars o els seus descendents), per l’entrega i treball d’alguns dels seus successius presidents: Rafel Orozco i Delclòs, Ricard Gutiérrez i Martí, Marta Corachan i Cuyàs, Pilar Ferran i Hernández, Salvador Alemany i Mas, Josep Marquès i Baró, Ramon Vila i Forn i Antoni Aguilera i Rodríguez.

Notícies relacionades

La gala ha finalitzat amb un concert a càrrec de l’Orquestra del Col·legi de Metges de Barcelona, amb les corals de la Creu Roja, de l’Hospital de Sant Pau i del Col·legi d’Enginyers.

El 150è aniversari inclou al llarg de tot aquest 2022 moltes altres activitats, com una exposició fotogràfica i una altra d’artística, diferents jornades, així com actes de reconeixement al voluntariat i les persones i empreses que són sòcies i recolzen la seva tasca.