Calor extrema

Les altes temperatures propaguen els incendis pel sud d’Europa

A més d’Espanya, el foc s’estén per Portugal, França i Grècia

Les altes temperatures propaguen els incendis pel sud d’Europa

EFE/EPA/SDIS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una part d’Europa Occidental es troba sufocada per la segona onada de calor que colpeja al continent en menys d’un mes i que ha causat devastadors incendis i amenaça amb provocar temperatures rècord aquest cap de setmana i l’inici de la vinent. Així, a més d’Espanya, els incendis s’estenen per Portugal, França i Grècia, mentre que el Regne Unit es prepara per a l’onada de calor més gran de tota la seva història, informa AFP.

La situació a Portugal millorava aquest dissabte, amb només un incendi actiu d’importància, al nord del país, entre les comunes de Baiao i Amarante. «Pensem tenir controlat aquest foc en la jornada», va dir el comandant de Protecció Civil, André Fernandes. Els incendis al país veí han deixat almenys dos morts i seixanta ferits en les últimes setmanes i les flames han calcinat entre 12.000 i 15.000 hectàrees.

Protecció Civil ha passat d’alerta roja a taronja a la majoria del país, on, a causa de l’estat de contingència, es prohibeix la crema de rostolls, l’ús de pirotècnia, de maquinària i l’activitat en àrees forestals, segons informa EFE. Les autoritats investiguen l’accident que ahir a la nit va costar la vida a un pilot que treballava en tasques d’extinció. La víctima era un comandant de 38 anys que pilotava un avió amfibi de combat contra incendis que es va precipitar a la localitat de Castelo Melhor, al districte de Guarda, després de proveir-se d’aigua al riu Duero, segons Protecció Civil.

Al sud de França, els bombers continuaven lluitant contra diversos incendis, en particular al departament de Gironde amb capital a Bordeus, on gairebé 10.000 hectàrees de bosc han sigut pastura de les flames des de dimarts, sota una onada de calor que podria portar les temperatures a 40°C en alguns punts, segons l’agència Météo-France. A l’altre front de La Teste-de-Buch, tot i que l’avançament de les flames no s’ha aturat completament, s’ha estabilitzat i la superfície cremada no ha canviat en les últimes hores, amb 3.150 hectàrees de muntanya que han cremat des de dimarts, segons informa EFE.

Els incendis en aquesta zona de França, que han mobilitzat més de mil bombers, mantenen preventivament 12.000 persones fora de casa seva des de dimarts. No hi ha hagut víctimes personals. A diversos centenars de quilòmetres d’allà, a la vall del Roine, un altre incendi que es va declarar dijous al massís de la Montagnette a causa d’un incident amb un tren de mercaderies ha destruït 1.300 hectàrees, però s’ha estabilitzat.

El ministre francès d’Interior, Gérald Darmanin, va exposar que des de començaments d’any han cremat a França 13.000 hectàrees de muntanya, enfront de les 500 l’any passat a la mateixa època. El sud de França viu des de la setmana passada una onada de calor que s’estendrà en els pròxims dies al nord. Météo France manté 16 departaments del sud de França, del centenar que hi ha al país, en alerta taronja per la canícula.

Notícies relacionades

Mentrestant, a Grècia, un foc declarat divendres a l’illa de Creta, on van ser evacuades set poblacions rurals, s’ha donat per controlat aquest dissabte. Tot i que el foc es va acostar als assentaments, cap casa va resultar feta malbé, segons va declarar a la cadena Skai l’alcalde del municipi d’Agios Vasilios, Ioannis Tatarakis, recull EFE. Ara mateix, hi ha 110 bombers amb 33 de desplegats a la zona. El Ministeri de Crisi Climàtica i Protecció Ciutadana ha tornat a alertar sobre un «risc molt alt d’incendis forestals» a cinc regions del país. El nivell d’advertència 4 (sobre cinc de possibles) s’aplica a la regió d’Àtica, a la capital Atenes, així com a les illes d’Eúbea, Creta, Quíos i Samos, entre d’altres.

Al Regne Unit, un comitè de crisi integrat per ministres del govern té previst reunir-se aquest dissabte després que l’agència meteorològica nacional emetés la primera «alerta roja» per calor extrema, advertint d’un «risc per a la vida». La Met Office preveu que al sud d’Anglaterra les temperatures puguin arribar entre dilluns i dimarts per primera vegada als 40°C, i es bateria així el rècord del país de 38,7°C del 2019. L’alcalde de Londres, Sadiq Khan, va aconsellar als londinencs no utilitzar el transport públic tret de casos d’absoluta necessitat i algunes escoles van anunciar que es mantindran tancades al sud d’Anglaterra mentre els termòmetres continuïn tan elevats.

Temes:

Calor Incendis