Lliure de fum

Les associacions de salut pública reclamen un pas més en la regulació del tabac a Espanya

La federació mundial sent «decepció» per la inacció del Ministeri de Sanitat amb el nou Pla Integral de Prevenció del Tabaquisme

Les associacions de salut pública reclamen un pas més en la regulació del tabac a Espanya
2
Es llegeix en minuts

El president de la Federació Mundial d’Associacions de Salut Pública (WFPHA), Luis Eugenio De Souza, insta Pedro Sánchez a posar en marxa, immediatament, el Pla Integral de Prevenció del Tabaquisme elaborat pel Ministeri de Sanitat i que ja està a punt per implantar. La proposta aborda el tabaquisme des de la salut pública amb la intenció d’estendre els espais lliures de fum i, entre les mesures que pretén posar en marxa, inclou l’empaquetament neutre dels paquets de tabac per limitar l’etiquetatge enganyós, impossibilitar la promoció i publicitat, i augmentar l’efectivitat de les advertències sanitàries.

Segons ha assegurat la Federació, hi ha una gran preocupació en el sector per la paràlisi en la implementació del Pla. Per aquest motiu, De Souza ha remès una carta al president del Govern indicant la decepció de les societats de salut pública. «Tenim entès que el seu Govern ha preparat un avançat Pla Integral de Pla de Prevenció del Tabaquisme, la qual cosa és una gran notícia», ha valorat el president de la Federació a la carta remesa a Sánchez. «Tanmateix, recentment hem escoltat de professionals de la sanitat pública espanyola i les seves associacions que estan decebuts al veure la iniciativa estancada», prossegueix.

Protegir la població

Després de diverses mesures preses per controlar i regular el tabaquisme, així com protegir la població no fumadora davant la seva exposició al fum, el 2011 va entrar en vigor la llei 42/2010 que prohibia fumar als espais públics tancats, incloent-hi aquells destinats a l’hostaleria i altres espais a l’aire lliure, com parcs infantils o centres educatius. Sens dubte, amb això es va demostrar que aquestes lleis resulten un factor clau per a la salut de la població.

Notícies relacionades

Tanmateix, la falta de noves mesures per regular el consum de tabac a Espanya, en els últims 10 anys, ha suposat un retrocés per al país en el rànquing de polítiques per al control del tabac, que ha passat del setè lloc el 2010 al desè lloc el 2019. Un aspecte important a tenir en compte considerant que la presidència de la Unió Europea per part d’Espanya és l’any vinent. 

Liderar el progrés

Per això, De Souza ha volgut recordar a Sánchez que la implantació del nou pla pot ser una oportunitat perquè Espanya mostri lideratge en polítiques de salut abans de la pròxima presidència. «L’any vinent és una oportunitat per liderar el progrés en una àrea tan important de les polítiques europees en salut», ha assenyalat el president de la Federació i ha conclòs deixant clar que, des de la WFPHA, li ofereixen tot el seu «suport».