La vida després de l’obesitat: «He après a estimar-me més a mi mateixa»

Isabel Romero, una dona que es va sotmetre a una gastrectomia vertical el 2021, ens explica com ha aconseguit perdre 50 kg en un any

La Unitat de Cirurgia de l’Obesitat, Tractament del Sobrepès i Nutrició de Clínica Corachan compta amb un equip expert i multidisciplinari per al tractament d’aquesta malaltia

Isabel Romero ha perdut més de 50 kg després de sotmetre’s a una gastrectomia vertical

Isabel Romero ha perdut més de 50 kg després de sotmetre’s a una gastrectomia vertical / Cedida

7
Es llegeix en minuts
Pep Canals

L’obesitat pot canviar la vida d’una persona per complet. Als múltiples problemes de salut com la possibilitat de desenvolupar diabetis mellitus de tipus 2, hipertensió arterial i problemes de cor, entre d’altres, cal sumar-hi l’afectació que pot tenir en la salut mental de qui la pateix i, per tant, en la seva projecció vital, professional i social. L’obesitat no és un problema estètic, és una malaltia que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja considera com a crònica i que a Espanya ja afecta el 22% de la població.

En l’actualitat, i malgrat que el creixement sigui sostingut cada any, existeixen tractaments per tractar l’obesitat i el sobrepès. En els casos més extrems de la primera, la cirurgia bariàtrica s’ha consolidat en els últims anys com el mètode més eficaç per aconseguir solucionar el problema. I aquest és el cas d’Isabel Romero, una dona de 41 anys que el març del 2021 es va sotmetre a una gastrectomia vertical a la Unitat de Cirurgia de l’Obesitat i Nutrició de la Clínica Corachan (UCON).

Romero va arribar a la consulta del Dr. Ramon Vilallonga, cirurgià d’UCON, amb un pes de 115 kg i un Índex de Massa Corporal (IMC) de 44 kg/m2. «El meu metge de capçalera em va dir que si continuava amb tant sobrepès, podria tenir un infart», explica. «Tenia problemes de salut com el colesterol alt, apnees i, a més, li vam diagnosticar el fetge gras per ecografia», apunta Vilallonga.

«Em comprava talles més grans com si res»

«Em comprava talles més grans com si res»Arribar a aquest extrem no és un procés ràpid. Romero va anar guanyant pes de manera progressiva durant 18 anys. Aquesta dona de Girona jugava a futbol des de la infància, va arribar a competir a primera divisió nacional, i havia sigut una aficionada del fitnes. «D’un dia per l’altre vaig deixar tot l’esport que feia i va ser llavors quan em vaig començar a engreixar. Una parella que vaig tenir en aquella època hi va tenir una mica d’influència», assegura.

Les begudes gasoses eren la seva perdició. «Mai he sigut de menjar en grans quantitats, però abusava d’aquest tipus de productes», explica Romero. Ella notava el guany de pes, però reconeix que li era igual. «Et mires al mirall, però no reacciones. M’anava comprant talles de roba com si res i vaig arribar a utilitzar una 56. Comprar roba que m’anés bé era un suplici, no trobava res», afegeix.

El límit va arribar quan va arribar als 115 kg i el seu metge de capçalera la va advertir dels riscos que això comportava. «En aquell moment ja pensava en la possibilitat de fer-me una cirurgia bariàtrica, però entre la preparació i la llista d’espera, havia d’esperar uns quatre anys a la sanitat pública», apunta Romero.

Una amiga li va parlar del Dr. Ramon Vilallonga i va decidir apostar per la UCON. «La decisió d’operar-me no va ser difícil. La meva parella també havia de passar pel mateix, i ens vam dir: ¿Ens comprem un cotxe o ens operem? I vam escollir la intervenció», recorda.

¿Què és la gastrectomia vertical?

¿Què és la gastrectomia vertical?Romero es va sotmetre a una gastrectomia vertical o més popularment coneguda com a reducció d’estómac. Aquest tipus de cirurgia consisteix a reduir de manera dràstica la mida de l’estómac perquè requereixi una menor quantitat d’aliments i així augmentar la sensació de sacietat.

El procediment quirúrgic es realitza per laparoscòpia, un mètode que consisteix a introduir una càmera i els instruments necessaris per portar a terme la cirurgia a través de petits orificis. Aquest tipus de procediment és molt poc invasiu i afavoreix la recuperació del pacient durant el postoperatori. En el cas de Romero tan sols va necessitar dos dies d’ingrés

Prèviament a la cirurgia, Romero va ser avaluada per l’equip d’UCON. «La vam posar en estudi i li vam fer les proves habituals, li vam donar consell nutricional i es van revisar totes les analítiques d’endocrinologia», apunta el Dr. Vilallonga.

L’èxit de la gastrectomia vertical

L’èxit de la gastrectomia vertical«El seu cas és un èxit de la cirurgia. Va perdre més de 50 kg i el seu actual IMC és de 24», assegura el cirurgià d’UCON. Els experts mesuren els resultats a partir d’una dada: la cirurgia és exitosa si s’aconsegueix una reducció del sobrepès superior al 70%. Sis mesos després de la intervenció Romero ja havia perdut un 68%.

«La doctora va fer el gest de treure’s el barret. Jo em feia fotos cada dos per tres i em deia: ¡Uau!, ¡Però si tenia costelles! M’havia d’haver aturat en els 68 i ara estic en 66,300», explica amb un somriure la pacient d’UCON. Però no només ella s’adonava del canvi. La Isabel treballa en un mercat de Girona i la clientela també l’hi comentava. «La gent notava el canvi i em deia coses», assegura.

Romero recorda que la primera setmana estava supereufòrica. «La segona em va venir la davallada. Em faltava sucre, però de mica en mica vaig anar aprenent a escoltar el meu cos. Al primer sospir ja notes que estàs plena. Recordo que la segona o la tercera setmana havia de menjar 50 grams de proteïna i la resta verdura, i jo amb tres mandonguilles ja estava plena», assegura rient.

El tractament de l’obesitat millora la qualitat de vida 

El tractament de l’obesitat millora la qualitat de vida Un any després, la seva vida ha millorat en tots els sentits. Ha tornat a jugar a futbol, comprar roba ha deixat de ser un suplici i utilitza una talla 38, però, també, percep la vida d’una altra manera. «Amb tot això he après a estimar-me més a mi mateixa i a passar més del que diguin els altres. Jo, en realitat, sempre he respectat tothom tingui l’aspecte físic que tingui. Crec que una cosa és la salut, i una altra és acompanyar les persones, siguin com siguin», diu Romero.

Però aquests no han sigut els únics canvis. El 2020 es va obrir un perfil de Tik Tok (Cucafish) que ja acumula gairebé 3.000 seguidors, al principi vinculats a la seva activitat professional i, en l’actualitat, més basats en la seva imatge. «Em sento més còmoda amb mi mateixa, i la cirurgia hi ha influït», explica. En el seu perfil hi ha publicacions en què es poden apreciar els canvis de l’últim any.

@cucafishcanvis♬ so original – cuca13

Romero ho té clar: «Després de la meva experiència, a qualsevol que tingui un sobrepès com el que jo tenia li diria: ‘Si vols continuar vivint, opera’t; si vols tornar a mirar-te un mirall i ser feliç una altra vegada, també. I si li tens por del quiròfan, pensa que més por hauries de tenir d’infartar o morir dormint’».

Tractament integral de l’obesitat

Tractament integral de l’obesitatLa Unitat de Cirurgia de l’Obesitat, Tractament del Sobrepès i Nutrició (UCON) de Clínica Corachan ofereix un servei integral en el tractament de l’obesitat en cadascuna de les seves fases. El seu equip està format per endocrinòlegs, endoscopistes, dietistes i psicòlegs altament especialitzats en el tractament quirúrgic i no quirúrgic de l’obesitat.

Entre les cirurgies que es practiquen en aquesta unitat de Clínica Corachan destaquen el ‘bypass’ gàstric i la gastrectomia vertical, totes dues realitzades per laparoscòpia. En casos en què la cirurgia no funcioni segons l’esperat, UCON també compta amb especialistes en revisió bariàtrica.

A més, disposa d’una unitat de cirurgia endoscòpica especialitzada en la col·locació de pilotes intragàstrics.

Per al tractament de l’obesitat no quirúrgica es treballa des del canvi d’hàbits, la nutrició i la psicologia. A més, també ofereixen tractament dietètic de les patologies digestives com la celiaquia, el reflux gastroesofàgic i la indigestió.

Clínica Corachan ofereix la possibilitat de finançar aquest tipus d’intervencions. També compta amb acords amb les principals mútues del país com Adeslas, DKV, Agrupació, Cigna, Assistència Sanitària i MGC, entre d’altres.

¿Tens problemes de sobrepès o obesitat i vols tractar-los? Pregunta a l’equip d’experts de la UCON.