Sant Quirze en demana el tancament

Pallisses, violacions i racisme: el tèrbol historial de la discoteca Waka Sabadell

Pallisses, violacions i racisme: el tèrbol historial de la discoteca Waka Sabadell

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dimarts, l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha tornat a suplicar a la Generalitat el tancament de la macrodiscoteca Waka Sabadell. Un focus d’agressions que fa anys que apareix en els mitjans de comunicació pels seus episodis de violència, racisme i masclisme

Les xifres parlen per si soles. En només un any, Waka ha protagonitzat 160 actuacions policials, 46 agressions i 36 detencions, tres de les quals per violació. L’última s’ha conegut aquest mateix dimarts, denunciada per una menor que hauria sigut agredida sexualment dins del mateix local, segons han informat els Mossos d’Esquadra. Fa només quatre mesos, la policia catalana va detenir dos joves per una altra presumpta violació a una jove, aquesta vegada als voltants de la discoteca.

Més enllà de les agressions masclistes, Waka Sabadell també s’ha popularitzat en els últims anys a causa dels suposats comportaments racistes i violents per part del personal. De fet, aquests episodis són de sobres coneguts per les persones que han freqüentat aquest establiment d’oci nocturn. 

La Generalitat va voler tancar-la el 2019

Ja el 2019, el llavors conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, va anunciar que denunciaria aquesta mateixa discoteca per un altre cas de racisme, al no deixar entrar un noi racialitzat. Per ara, el lloc continua obert.

Aquell mateix any, el personal de seguretat va protagonitzar un altre episodi de violència, aquesta vegada física. A través de xarxes socials, es va fer viral un vídeo en el qual apareixien porters de Waka agredint un jove, en una pallissa en la qual van arribar a utilitzar barres extensibles de metall, l’ús de les quals estava prohibit per a ells.

Només per afegir-ne una altra més a la llista, el novembre del 2021 van denunciar una una altra agressió a un jove colombià per suposats motius racistes. En un vídeo difós a les xarxes socials, es podia veure com els porters clavaven cops de puny i puntades de peu al noi davant del local, mentre dos més perseguien un altre jove que fugia corrent.

Notícies relacionades

Després d’això, el 5 de desembre del 2021 un miler de joves van atacar la discoteca per protestar contra la seva presumpta política racista a l’hora de fer ús del dret d’admissió al local. La nit va acabar amb una gran batalla campal en la qual van resultar ferits lleus un treballador del local i dos agents de policia.

En vista de tots aquests successos, l’Ajuntament de Sant Quirze –que no té competències per tancar el lloc– demana a la Generalitat que intervingui en l’assumpte: «Ens preguntem què més ha de passar perquè l’autoritat competent actuï», remarquen en un comunicat en el qual demanen que «d’una vegada per totes, s’actuï amb contundència i determinació» per vetllar per la llibertat i seguretat» dels i les joves.