Salut

Al·lucinacions olfactives: possible seqüela de la covid

  • L’olfacte és un dels sentits més castigats pel coronavirus

Al·lucinacions olfactives: possible seqüela de la covid
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Va ser un dels símptomes més sorprenents de la covid-19, quan aquesta malaltia encara no tenia ni nom i només la coneixíem com «el coronavirus».

La pèrdua de l’olfacte que llavors va començar i encara no s’ha aconseguit aturar, era una cosa inexplicable que avisava del començament de la infecció i feia tornar bojos els científics.

I és que l’olfacte és un dels sentits més castigats per la covid-19. A l’inici de la pandèmia, un dels símptomes més notoris per detectar la presència del virus SARS-CoV-2 en els pacients era la pèrdua abrupta o la distorsió de la capacitat d’ensumar.

Després de més de dos anys de circulació del virus pel món, s’estima que el 30% dels que van tenir coronavirus poden patir covid prolongat, un grup de símptomes associats a les seqüeles postinfecció. Una d’aquestes conseqüències és el que els experts denominen al·lucinacions olfactives, que consisteix en la percepció subjectiva d’una olor i passa quan una persona té la sensació d’olorar alguna cosa (per exemple, escombraries) quan en realitat està olorant una altra cosa (un cafè o un plat de menjar).

Notícies relacionades

 Entre les alteracions, es pot incloure el fet de notar olor de podrit, segons una investigació preliminar que va ser realitzada a l’Institut Carolina de Suècia.

Els resultats de l’estudi suec van determianr que 18 mesos després de recuperar-se de la covid-19, molt poques persones –només el 4%– havien perdut el sentit de l’olfacte per complet, però un terç tenia una capacitat reduïda per detectar olors, i gairebé la meitat es queixava per paròsmia: el sentit de l’olfacte estava distorsionat.

Temes:

Coronavirus