Sanitat pública

Pla per reduir la inestabilitat laboral dels sanitaris

  • Uns 67.300 sanitaris que ara mateix encadenen un contracte rere un altre es convertiran en fixos quan entri en vigor el decret que avui aprova el Consell de Ministres

Pla per reduir la inestabilitat laboral dels sanitaris

EFE/Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Uns 67.300 sanitaris que ara mateix encadenen un contracte rere un altre faran un pas cap a l’estabilitat laboral de la mà d’una iniciativa legal que avui aprova el Consell de Ministres i que els convertirà en personal fix. El reial decret s’emmarca en el pla per reduir la temporalitat en l’ocupació pública fins a situar-la en un 8%. Quan el reial decret llei entri en vigor, cap professional del Sistema Nacional de Salut podrà estar més de tres anys treballant com a interí i haurà de ser reconegut i remunerat laboralment com a funcionari.

Com que les competències sanitàries estan transferides, seran les comunitats autònomes les que convertiran la norma en una realitat en hospitals i ambulatoris. La llei entrarà en vigor aquest dijous, l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). L’Executiu ha atorgat a les diferents conselleries un termini addicional de quatre mesos per «realitzar els canvis oportuns en els sistemes d’informació de recursos humans».

«El còmput total de tots els nomenaments de personal estatutari temporal que, de forma continuada o interrompuda, recaiguin en una mateixa persona, no podrà superar el termini de tres anys», determina el text, informa Europa Press. D’aquesta manera, el Govern preveu «fer fixos» uns 67.300 sanitaris, dins de «l’estabilització més gran dels professionals sanitaris de la història del Sistema Nacional de Salut des de la seva creació», segons va avançar diumenge passat el president, Pedro Sánchez, en una entrevista amb ‘El País’. 

La nova llei sanitària estableix que, transcorreguts tres anys des del nomenament d’un sanitari interí, aquesta vacant «només podrà ser ocupada per personal fix». Hi haurà, tanmateix, algunes excepcions. Per exemple, quan «en el procés selectiu corresponent no s’hagi cobert la plaça en qüestió, en aquest cas es podrà efectuar un altre nomenament de personal estatutari interí».

Processos lents

El Govern, per la seva banda, justifica que els processos de selecció per a la contractació de sanitaris «són excessivament lents i ocasionen, en molts casos, la necessitat de provisió temporal dels llocs pel temps necessari fins a la cobertura efectiva». «En aquestes condicions, el recurs al nomenament de personal interí i a la contractació de personal temporal s’ha constituït en una alternativa organitzativa que ha acabat suposant un increment excessiu de la temporalitat», afegeix el text. 

La norma intenta fixar límits a la contractació d’interins només per a «raons expressament justificades de necessitat i urgència». Entre aquestes, es troba que es podrà contractar un interí per cobrir places vacants «durant un termini màxim de tres anys» sempre que «no sigui possible» ubicar-hi un empleat fix.

També hi haurà interins per a «programes de caràcter temporal» no superiors a tres anys. Per blindar aquest assumpte, l’Executiu detalla que aquests programes «no poden ser d’una naturalesa que suposi l’execució de tasques o la cobertura de necessitats permanents, habituals de durada indefinida de l’activitat pròpia dels serveis de salut».

Notícies relacionades

Un altre supòsit en què es permetrà la contractació d’interins és l’«excés o acumulació de tasques» per «un termini màxim de nou mesos dins d’un període de 18 mesos». En tots els anteriors supòsits, una vegada es compleixin els tres anys, la norma decreta que s’haurà de «tramitar la creació d’una plaça estructural a la plantilla del centre».

Substituts

La norma també obre la porta a contractar substituts que facin «funcions pròpies» de funcionaris «durant els períodes de vacances, permisos, dispenses i altres absències de caràcter temporal que comportin la reserva de plaça». Igualment per a «la cobertura d’exempció de guàrdies, per raó d’edat, o malaltia, en què es podran substituir fins a dues persones i sempre que amb la plantilla disponible no sigui possible cobrir aquesta contingència i respectant els límits legals de la jornada». També es podrà contractar un interí davant la reducció de la jornada ordinària de funcionaris, «identificant la persona o persones concretes a qui es complementa la jornada i durant tot el període corresponent i la modalitat que motiva la reducció».