Premis Princesa de Girona

Elionor lamenta la «devastadora» situació que deixa la guerra d’Ucraïna

El Rei ha reivindicat la importància de «treballar junts i col·laborar per construir un món millor» i ha fet una crida als joves a «prendre la paraula» per assumir el repte de liderar el futur

5
Es llegeix en minuts

La princesa Elionor ha lamentat aquest dilluns la «devastadora» situació i la incertesa que ha generat la guerra d’Ucraïna, en especial, per als nens i joves, «a l’haver pogut perdre l’esperança en un futur millor».

«Els temps que vivim són exigents», ha assegurat l’hereva al tron en la seva intervenció en la cerimònia dels premis Princesa de Girona celebrada al Museu de les Aigües de la Fundació Agbar, a la localitat barcelonina de Cornellà de Llobregat, amb la presència dels Reis i la infanta Sofia i sense cap representant de la Generalitat.

És la tercera ocasió des del 2019 en què Elionor de Borbó presideix junt amb el seu pare la gala de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), totes tres a Barcelona, davant el rebuig de l’ajuntament de la capital gironina, governat pels independentistes, de facilitar un recinte per celebrar-lo.

En un discurs en català i en castellà, amb alguna part també en anglès, la princesa s’ha referit a l’actual context, primer per «tant dolor» que ha causat la pandèmia i, també, per com de terrible està sent el conflicte bèl·lic a Ucraïna, que «continua generant destrucció i incertesa»

«Ha arrabassat els projectes i les il·lusions de molts joves. La seva situació és devastadora. En aquests moments tan difícils, penso en els nens i nenes de la nostra edat que han pogut perdre l’esperança en un futur millor i que no puguin accedir a oportunitats com les que impulsa la FPdGi», ha assegurat en català, idioma que ha estudiat des de petita.

La princesa ha confessat que està, com la seva germana, «admirada i impressionada» per la trajectòria de les cinc premiades

Elionor ha assegurat que torna a Catalunya amb «alegria», després d’haver protagonitzat aquest diumenge amb la infanta la seva primera visita a Girona, de la qual ostenta el títol de princesa, amb un acte celebrat al Museu Dalí de Figueres.

Ha dit que comparteix els valors que promou la FPdGi, de la qual és presidenta d’honor, i els seus premiats de contribuir a formar els joves perquè siguin partícips de la transformació educativa, cultural i econòmica de la societat.

«Jo també m’estic preparant. M’identifico amb els valors que impulsa la FPdGi, que són també els meus objectius: el talent, l’esforç, el compromís, la solidaritat. La meva generació, la dels premiats i la d’altres joves, confiem que l’esforç d’un treball compromès pugui contribuir a un futur més esperançador», ha assegurat.

És la primera vegada des que la fundació va començar a concedir els seus premis el 2010 que els cinc guardons han recaigut en dones: la física Eleonora Viezzer (Investigació Científica), la psicòloga Claudia Tecglen (Social) l’actriu María Hevás (Arts i Lletres), l’enginyera Elisenda Bou-Balust (Empresa) i l’activista mediambiental vietnamita Trang Nguyen (Internacional).

La princesa ha confessat que està, com la seva germana, «admirada i impressionada» per la trajectòria de les cinc premiades. «¡També agraïdes!», ha afegit abans de glossar els mèrits de cadascuna.

Elles representen, ha afegit, «un model de convivència en què la formació, el compromís amb els altres i la responsabilitat social faciliten que els joves demostrin plenament la seva potència, amb veritable impacte en la societat».

L’hereva al tron, que ha lluït un vestit llarg blau clar, amb els cabells recollits amb un monyo, farà 17 anys el 31 d’octubre.

Felip VI anima els joves a liderar el futur

Per la seva banda, el Rei ha reivindicat aquest dilluns la importància de «treballar junts i col·laborar per construir un món millor» i ha fet una crida als joves a «prendre la paraula» per assumir el repte de liderar el futur.

Després de deixar enrere el pitjor de la pandèmia, el monarca ha lamentat que hagi sorgit la guerra a Ucraïna, que «implica mort, pobresa i desolació i que amenaça la convivència a nivell mundial i l’economia global».

Segons el Rei, aquestes realitats porten a la conclusió que «viure amb la incertesa, la complexitat i la constant transformació no és avui l’excepció, sinó la norma».

Davant els enormes desafiaments actuals, Felip ha remarcat: «Els joves us heu de preparar per afrontar amb sensibilitat i intel·ligència personal i col·lectiva els innombrables reptes».

«Heu de prendre la paraula. Perquè el futur del que estem parlant és el vostre futur. I perquè vostre és també el present», ha proclamat en el seu discurs, en el qual ha intercalat el català i el castellà.

Felip VI ha compartit la necessitat de «treballar junts, en cas de col·laborar, de cooperar, de poder construir un món millor, més solidari»

El futur del país, de la societat espanyola i del planeta és, segons el parer del Rei, «cosa de tots», però ha puntualitzat que els joves són «l’aigua que han de fer possible que aquest futur existeixi».

S’ha felicitat que la princesa Elionor faci seu el missatge que el talent dels joves és «el gran actiu» que tots han de «cuidar i fer créixer».

Felip VI ha compartit la necessitat de «treballar junts, en cas de col·laborar, de cooperar, de poder construir un món millor, més solidari».

A la gala hi han assistit la ministra d’Educació, Pilar Alegría; la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i l’alcalde de Cornellà, el socialista Antonio Balmón, entre altres autoritats.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebutjat la invitació de la FPdGi i s’ha absentat per la seva postura de no participar en actes organitzats per la Casa Reial pel seu rebuig de la monarquia.

Felip VI ha elogiat la fundació per la tasca que fa en favor dels joves, per ser «aliada de les noves generacions», amb programes per millorar el seu accés al mercat laboral, formar professors i promoure l’emprenedoria.

Una fundació que «és present a tot Espanya, fidel a les arrels, als principis, i sempre compromesa amb la terra que la va veure néixer», ha rematat.

Notícies relacionades

A les guardonades, que han copat les cinc categories dels premis, les ha felicitat per incorporar-se a «una comunitat de referents extraordinaris» en diferents disciplines.

«Representeu la nostra esperança», ha remarcat el Rei al dirigir-se a la física Eleonora Viezzer (Investigació Científica), la psicòloga Claudia Tecglen (Social) l’actriu María Hevás (Arts i Lletres), l’enginyera Elisenda Bou-Balust (Empresa) i l’activista mediambiental vietnamita Trang Nguyen (Internacional).