Alerta sanitària

Verola del mico: l’OMS confirma més de 3.400 casos arreu del món

L’Organització Mundial de la Salut aclareix que els gens del virus de la verola símica detectats pertanyen al costat de l’Àfrica occidental | Alerta de la necessitat que els països estiguin en alerta als senyals relacionats amb pacients que presenten una erupció que progressa en etapes seqüencials

Verola del mico: l’OMS confirma més de 3.400 casos arreu del món

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha elevat a 3.413 els casos confirmats, entre l’1 de gener i fins al 22 de juny, de verola del mico a 50 països de tot el món i una mort per aquesta causa.

A més, des del 17 de juny s’han notificat 1.310 nous casos i vuit països han notificat per primera vegada persones contagiades d’aquest virus. A nivell general, la majoria dels casos s’han notificat a Europa (2.933), si bé també s’han detectat a l’Àfrica (73), la Regió de les Amèriques (381), la Regió del Mediterrani Oriental (15) i la del Pacífic Occidental (11).

A Nigèria és on s’ha registrat el primer i únic mort per la verola del mico. No obstant, l’organisme de les Nacions Unides ha comentat que s’espera que el recompte de casos canviï a mesura que hi hagi més informació disponible diàriament i les dades es verifiquin d’acord amb el Reglament Sanitari Internacional (2005).

D’altra banda, l’OMS ha informat que les dades preliminars dels assajos de reacció en cadena de la polimerasa (PCR) indiquen que els gens del virus de la verola símica detectats pertanyen al costat de l’Àfrica occidental. Així mateix, ha demanat als països que utilitzen vacunes contra la verola símica que ho facin en el marc d’estudis clínics col·laboratius, utilitzant mètodes de disseny estandarditzats i eines de recopilació de dades clíniques i de resultats per augmentar ràpidament la generació de proves.

«És probable que se subestimi el nombre real de casos, en part a causa de la falta de reconeixement clínic primerenc d’una infecció prèviament coneguda a només uns quants països, i pels limitats mecanismes millorats de vigilància que hi ha a molts països per a aquesta malaltia prèviament ‘desconeguda’ per a la majoria. No es poden descartar infeccions associades a l’atenció de la salut (tot i que no s’han provat fins ara en el brot actual)», ha emfatitzat l’OMS.

Dit això, ha destacat la necessitat que els països estiguin en alerta als senyals relacionats amb pacients que presenten una erupció que progressa en etapes seqüencials (màcules, pàpules, vesícules, pústules, crostes, en la mateixa etapa de desenvolupament en totes les àrees afectades del cos), les quals poden estar associades amb febre, ganglis limfàtics engrandits, mal d’esquena i dolors musculars.

Notícies relacionades

A més, durant aquest brot actual, moltes persones presenten símptomes atípics que inclouen una erupció cutània localitzada que pot incloure tan sols una lesió. L’aparició de lesions pot ser asíncrona, i les persones poden tenir una distribució perigenital i/o perianal primària o exclusivament associada amb ganglis limfàtics inflamats dolorosos locals.

«Alguns pacients també poden presentar infeccions de transmissió sexual i han de sotmetre’s a proves i rebre el tractament adequat. Aquestes persones poden presentar-se en diversos entorns comunitaris i d’atenció mèdica, incloent-hi, entre d’altres, atenció primària i secundària, clíniques de febre, serveis de salut sexual, unitats de malalties infeccioses, obstetrícia i ginecologia, departaments d’emergència, especialitats quirúrgiques i clíniques de dermatologia», ha detallat l’organisme.