Entre els 60 i els 69 anys

Retardar l’edat de jubilació augmenta significativament el risc de mort

Un estudi de Fedea alerta de les greus conseqüències per a la salut que tindria posposar l’edat de sortida del mercat laboral

jubilados

jubilados

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El retard de l’edat de jubilació pot «augmentar significativament» el risc de mort entre els 60 i els 69 anys. Així ho constata un estudi realitzat per la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea), que també alerta que aquest perill és més gran en persones amb professions exigents físicament i amb alta exposició a l’estrès emocional i mental.

De moment, l’edat de jubilació és de 66 anys, tot i que es pot sol·licitar un any abans sempre que es compleixin els requisits necessaris. Tanmateix, la previsió és que aquesta xifra canviï en els pròxims anys, i ascendeixi fins als 67 anys com a edat ordinària de jubilació.

Cinc punts percentuals

Segons l’estudi ‘L’impacte de l’edat de jubilació sobre la mortalitat’, portat a terme per Fedea, el risc de mort entre els 60 i 69 anys augmentaria un 5% en cas de posposar-se l’edat ordinària de jubilació. La investigació se centra en una mostra de persones que van començar a cotitzar el 1966 i el 1967, comparant-les amb aquelles que ho van fer entre un any abans i un any més tard de l’1 de gener de 1967, data en què es va modificar l’edat de jubilació anticipada a Espanya.

Les conclusions de l’anàlisi demostren que els treballadors que van començar a cotitzar després de gener de 1967 «tenen un 2,5% més de probabilitat de morir abans de sol·licitar una pensió».

Factors de risc

L’estudi afirma que el perill de mort afecta més a les professions exigents físicament i a aquelles més exposades a l’estrès emocional i mental, mentre que es redueix en el cas dels treballadors que compten amb accés a mecanismes de jubilació parcial i poden reduir les seves hores de treball a partir d’una determinada edat.

D’una banda, variables com la càrrega física apunten a un augment de la mortalitat en treballadors de sectors amb alta intensitat d’accidents laborals. Així mateix, els treballadors «de coll blau», com obrers, operaris o mecànics, pateixen una pujada del 6,6% de risc de mort a la mateixa franja d’edat després de posposar la jubilació.

Notícies relacionades

D’altra banda, aquelles persones sotmeses a estrès mental abans de la jubilació veuen incrementat el seu risc de mort entre els 60 i els 69 anys en un 5,3%; una xifra elevada respecte al 3,6% corresponent a professions amb baixa càrrega psicosocial.

Jubilació flexible

Davant els resultats obtinguts en l’estudi, Fedea recomana combinar la jubilació flexible amb l’augment de l’edat legal del retir del mercat laboral, previst per als pròxims anys. Aquest model serviria per mitigar els costos per al sistema sanitari públic, a més d’avançar la jubilació dels sectors més esgotadors, tant físicament com mentalment.

Temes:

Jubilació