25.000 hectàrees cremades

Estabilitzat l’incendi de Zamora, però encara amb risc alt de reproducció

  • S’han reobert les vies de comunicació afectades, com la carretera Nacional 631 i la línia de l’AVE Madrid-Galícia

Estabilitzat l’incendi de Zamora, però encara amb risc alt de reproducció

Emilio Fraile (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’operatiu d’extinció de l’incendi que assola des de dimecres passat la reserva de la Sierra de la Culebra, a la província de Zamora, ha aconseguit estabilitzar el seu perímetre, tot i que l’incendi continua actiu i encara està en risc alt de reproduir-se pel vent.

El canvi de condicions del clima durant l’última nit ha permès a l’operatiu coordinat pel servei d’Incendis Forestals de Castella i Lleó emprendre el treball «amb resultats favorables» després d’arrasar el foc prop de 25.000 hectàrees, segons ha ressaltat la Junta de Castella i Lleó en un comunicat.

Un dels tres incendis més greus de la dècada

A més d’aconseguir estabilitzar el perímetre de l’incendi s’han reobert les vies de comunicació afectades, com la carretera Nacional 631 i la línia de l’AVE Madrid-Galícia i els veïns de la vintena de pobles desallotjats ja han tornat a les seves cases.

L’incendi, un dels tres de més gravetat de l’última dècada, ha afectat unes 25.000 hectàrees de superfície forestal, i prop de la meitat seran de massa forestal poblada d’arbres, cosa que suposa gairebé una quarta part de la massa poblada d’arbres de la reserva de la Sierra de la Culebra.

665 professionals en les tasques d’extinció

En la jornada d’aquest diumenge treballen en les tasques d’extinció uns 665 professionals de l’operatiu de la Junta de Castella i Lleó, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco), l’UME, i les comunitats d’Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Galícia Extremadura i Madrid, a més de bombers arribats de diferents províncies.

Les condicions de vent, temperatura i humitat van mantenir el foc «fora de la finestra i capacitat d’extinció» durant les nits de dimecres, dijous i divendres, així com durant les tardes de dijous, divendres i dissabte, segons ha explicat el Govern autonòmic. Això feia retrocedir en els èxits obtinguts per l’operatiu en els matins de dijous, divendres i dissabte.

Treballs aeris i terrestres

Quan les condicions del temps van permetre que l’operatiu pogués treballar sense aquestes dificultats excepcionals durant dos períodes consecutius, dissabte a la nit i diumenge al matí, l’incendi ha sigut estabilitzat.

Notícies relacionades

Els treballs tant aeris com terrestres se centren ara en l’assegurament, refredament i perimetració de la zona per evitar reproduccions davant la possible tornada de vents forts i condicions adverses.

Al respecte, l’operatiu ha remarcat que el risc de reproducció és «alt», ja que les condicions del clima està previst que empitjorin la tarda d’aquest diumenge.

Temes:

Zamora Incendis