> Jornada. La Fundació IDIS presenta amb SIGMA DOS l’enquesta sobre sanitat privada a Espanya i la percepció del sistema sanitari

La valoració de la sanitat privada continua amb el seu creixement

L’enquesta posa de manifest la importància d’incrementar els recursos o garantir la interoperabilitat. El 95,2% dels enquestats veuen important que el Govern incrementi el finançament en sanitat

La valoració de la sanitat privada continua amb el seu creixement
3
Es llegeix en minuts

El 7 de juny la Fundació IDIS va presentar l’‘Enquesta de la sanitat privada a Espanya: percepció del sistema sanitari’, un treball portat a terme per SIGMA DOS per a la Fundació IDIS, en què s’avalua aquest nivell de satisfacció, però, a més, es valora quina és la percepció dels espanyols sobre aspectes com el finançament del sistema sanitari, la interoperabilitat o l’equitat, considerant de forma global la sanitat privada com a part del sistema. L’enquesta, desenvolupada mitjançant qüestionari telefònic entre el 25 d’abril i el 18 de maig del 2022 i amb representativitat nacional, ha inclòs 3.000 persones de més de 18 anys –amb cobertura pública i/o privada–. Com assegura Juan Abarca, president de la Fundació IDIS, «aquest sondeig d’opinió representatiu i estadísticament significatiu és clau, ja que mostra com la percepció del sector de titularitat privada ha millorat en la seva qualificació general tant entre la població amb assegurança privada com entre aquella que només disposa de seguretat social».

«Després de la pandèmia més del 80% de la població pensava que era necessari fer reformes al sector sanitari, dos anys i mig després el sistema sanitari continua pràcticament igual»

Juan Abarca

President de la Fundació IDIS

Innovació i finançament

Innovació i finançamentTot i que el 83% dels usuaris de la sanitat privada estan entre satisfets i molt satisfets amb els serveis prestats, la consecució de cites (79%), l’accés a proves diagnòstiques (81%), l’atenció en consultes externes o centres d’especialitats (80%) i en urgències (63%) són els aspectes més ben valorats; i la innovació i el finançament són dos dels aspectes que continuen tenint un pes més gran. De fet, tal com assenyala la directora general de la Fundació IDIS, Marta Villanueva, «un 95,2% dels espanyols veuen necessari, molt necessari o bastant necessari que el Govern incrementi els recursos destinats a salut i sanitat. El percentatge total de població que ho veu molt necessari ha augmentat en 5,2 punts percentuals», en què destaca que el desenvolupament i implantació de les innovacions que la ciència ens ofereix per millorar l’accés a l’assistència sanitària, els temps d’espera i atenció als pacients, semblen obligatoris.

«Les dades confirmen la necessitat de fer efectiu un sistema interoperable per millorar les condicions d’accés dels pacients a la seva història clínica, evitar duplicitats i ineficiències i oferir una millor assistència»

Marta Villanueva

Directora de la Fundació IDIS.

Pel que fa a l’accés, el 96,4% de la població considera essencial que hi hagi equitat per accedir a proves diagnòstiques, tractaments i teràpies noves independentment de les circumstàncies i del territori. Així mateix, els resultats mostren que el 94,9% dels espanyols veuen necessari que hi hagi coordinació entre l’atenció sanitària i sociosanitària. El percentatge total de població que ho veu molt necessari ha augmentat en 11,2 punts percentuals des del 2021.

Interoperabilitat

Notícies relacionades

InteroperabilitatEls enquestats, al ser preguntats per la necessitat que hi hagi comunicació i intercanvi de dades entre els professionals sanitaris de l’hospital i de l’ambulatori i centre de salut, ho deixen clar: el 95,5% ho consideren entre necessari i molt necessari, tal com confirma Marta Villanueva: «Aquesta dada és molt representativa, ja que ratifica la necessitat que hem estat detectant de fer efectiu un sistema interoperable per millorar les condicions d’accés dels pacients a la seva història clínica, evitar duplicitats i ineficiències, i oferir una millor assistència i més seguretat al pacient». El 84% de la població ja considera que les dades de salut són propietat del pacient, i, per tant, demana un sistema transparent: «Aquesta anàlisi plasma una clara percepció de la ciutadania entorn de la integració del sistema, tot i que deixen de manifest la necessitat d’incrementar recursos en sanitat, garantir la interoperabilitat i la continuïtat assistencial entre el sistema públic i privat i l’equitat» conclou Marta Villanueva.

«¿Arribes a temps per al futur de la sanitat?»

«¿Arribes a temps per al futur de la sanitat?»Marc Vidal, popular conferenciant, divulgador, inversor tecnològic i escriptor, va participar en la jornada com a convidat especial donant la seva visió sobre la tecnologia, els reptes que comporta i el futur d’aquesta en relació amb la sanitat.