‘Villa de Pitanxo’

L’armadora Nores es pronuncia: «Tenim el màxim interès a conèixer les causes del naufragi»

Qualifica d’«inveraces» les informacions respecte al funcionament de l’empresa

Les famílies recolzen la tasca dels mitjans: «No castiguem el missatger, sisplau»

L’armadora Nores es pronuncia: «Tenim el màxim interès a conèixer les causes del naufragi»
2
Es llegeix en minuts

El silenci ha caracteritzat la manera d’actuar de Pesquerías Nores Marín des del naufragi del ‘Villa de Pitanxo’, el 15 de febrer. La companyia de Marín va trigar sis dies a fer el primer comunicat, en el qual assumia la versió del patró del barco, Juan Enrique Padín, i atribuïa les causes de l’enfonsament a una fallada sobtada del motor principal, explicació que no ha atès de moment l’Audiència Nacional. Aquest matí ha remès una segona nota de premsa, en què repudia les «notícies» publicades en els últims dies respecte al curs de la investigació judicial.

«Aquesta empresa té el màxim interès a conèixer les causes del desgraciat naufragi i lamenta profundament la utilització inveraç i esbiaixada de dades del procés en curs», diu el comunicat. «Manifestant –abunda– el nostre més absolut respecte a la tasca judicial i a la dels tècnics que estan investigant l’accident, amb els quals es manté una absoluta col·laboració».

El magistrat del jutjat número 2 de l’alt tribunal, Ismael Moreno, ha admès a tràmit querelles d’almenys cinc familiars dels 21 morts, perquè Nores també consti com a investigada (imputada) en la causa. Són quatre els presumptes delictes pels quals serà investigada, igual com Padín: homicidi per imprudència greu, contra els drets dels treballadors, falsificació documental i encobriment.

Com va publicar ‘Faro de Vigo’, el ‘Villa de Pitanxo’ va partir cap a la mar sense haver guardat les 72 hores de quarantena i després d’haver desembarcat un positiu per covid. Només quatre dies després van aflorar els dos primers positius a bord; dels nou cadàvers recuperats, set tenien una càrrega viral molt alta de coronavirus. Tripulants van denunciar, a més, en missatges a les seves famílies revelats per aquest diari, les males condicions al barco, sense calefacció i amb mariners amuntegats als camarots, amb llits trencats i sense mantes.

Reacció de les famílies

La portaveu de les famílies, María José de Pazo, ha volgut donar el seu punt de vista sobre el comunicat de Nores. «Donem el nostre total suport a les publicacions: respecte al que coneixem sempre han sigut veraces», ha explicat.

Notícies relacionades

Segons el seu parer, tot el que s’ha publicat «consta en seu judicial i ha sigut molt investigat» i «queda retratat qui ha volgut que sigui una investigació clara i transparent». «També deien que no hi havia covid i després hi ha informes mèdics del Canadà en què set dels nous cossos donen positius, fet que després va ser recollit per la premsa», ha recordat.

«No castiguem el missatger, sisplau». ha apuntat també María José de Pazo.

Temes:

Naufragis