A Barcelona

El sociòleg Jean-Louis Schlegel tancarà el curs de la Fundació Joan Maragall aquest dimarts

La ponència mirarà d’endinsar-se en les dificultats actuals del cristianisme

El sociòleg Jean-Louis Schlegel tancarà el curs de la Fundació Joan Maragall aquest dimarts

Zowy Voeten

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El sociòleg Jean-Louis Schlegel, especialitzat en sociologia de la religió i exdirector de la revista ‘Esprit’, serà el principal protagonista de l’acte de clausura del curs 2021-2022 de la Fundació Joan Maragall. La ponència, titulada ‘El Temple buit: la secularització cultural i espiritual’ tindrà lloc dimarts 14 de juny a les 19.00 hores a l’auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, a Barcelona (carrer de Valldonzella, 12).

La conferència de Schlegel girarà entorn del concepte de «buit» en la societat, segons un comunicat. L’autor defensa que hem entrat en «l’era del buit», tant en el sentit religiós com en el personal i el cultural. Ho farà a partir de tres punts:

Societat del buit

La societat del buit accentuada per la pandèmia. Schlegel descriurà alguns aspectes del buit revelat per la pandèmia: buit social, psicològic, històric, polític, final de les ideologies, compromisos amb la comunitat, final de la transcendència, individualisme, preocupació per un mateix, narcisisme... «Aquest buit no és recent: es va establir durant la segona meitat, o durant les últimes dècades del segle XX», afirma Schlegel. Es preguntarà el per què i el com.

Discussió

Discussió: l’autor debatrà si som realment davant el «buit», o, al contrari, davant la por del buit. «¿No som davant el repte d’una pluralitat de possibilitats i d’un esclat d’opcions, que condueixen al cansament de ser un mateix i a la depressió...?», planeja la conferència.

Situació de l’Església i el cristianisme

L’Església, i el cristianisme en general: reaccions a la pandèmia, i més enllà, en el «Temple (cada vegada més) buit» del cristianisme europeu, a una secularització no només de la societat, sinó de les consciències individuals. Acabarà qüestionant-se què es va perdre, què dir i que fer.

Notícies relacionades

Aquests temes es relacionen amb el «Tríptic de la pandèmia» de la Fundació Joan Maragall, dedicat a les reflexions del Patronat sobre «La mort en soledat, el temple buit, la natura desbordada».

Les reflexions del curs passat van ser publicades al Quadern 125 de la FJM titulat «Reflexions sobre el fracàs, la mort i l’esperança» i es preveu publicar en un nou Quadern amb les reflexions d’aquest curs sobre el tema del temple buit en el context de les dificultats de la transmissió religiosa, humanística i cívica i de les noves investigacions d’espiritualitat.

Temes:

Religió