Gran erupció freàtica

Un volcà filipí expulsa una columna de cendra d’un quilòmetre d’altura

  • Les autoritats eleven l’alerta al nivell u sobre cinc a l’illa de Luzon

Un volcà filipí expulsa una columna de cendra d’un quilòmetre d’altura

SHARBYN SAYAT / AFP

1
Es llegeix en minuts

El volcà Bulusan, un dels més actius de les Filipines, va entrar diumenge en erupció i va expulsar una columna de vapor, cendra i pedres d’un quilòmetre d’altura que va obligar les autoritats a elevar l’alerta al nivell u sobre cinc als voltants, segons Phivolcs, l’institut filipí de vulcanologia.

L’organisme encarregat de controlar l’activitat volcànica al país va assenyalar que el volcà, situat a l’est de l’illa de Luzon, va registrar una erupció freàtica de vapor, aigua, cendra i pedres d’uns 17 minuts a les 10.37 hora local (1:37 GMT) que va provocar una columna de vapor i cendres d’un quilòmetre d’altura.

El núvol format es va moure cap a l’oest i va cobrir de cendra les poblacions de Juban i Casiguran, a la província de Sorsogon.

Phivolcs va indicar a les seves xarxes socials que es van registrar 77 terratrèmols volcànics en les 24 hores prèvies a l’erupció i va explicar que des d’abril ha observat zones al sud-est del volcà que «es van inflar» de manera sobtada, un possible indicador d’activitat sota la muntanya.

El volcà Bulusan, situat a la província de Sorsogon, a uns 300 quilòmetres al sud-est de Manila, té 1.565 metres d’altitud i ha estat actiu 15 vegades des de 1886.

Notícies relacionades

L’erupció més gran d’un volcà filipí en la història va ser la del Pinatubo el juny de 1991, que es va saldar amb uns 850 morts i més d’un milió de damnificats.

L’arxipèlag filipí s’assenta sobre una zona d’intensa activitat sísmica dins de l’anomenat cinturó de foc del Pacífic i registra 23 volcans actius.