13 morts el 2022

El Govern proposa reduir a 110 km/h la velocitat a l’AP-7 per reduir la sinistralitat

La decisió la té el Govern de l’Estat, però Catalunya ha activat un «pla de xoc específic» en aquesta via

  • Últimes notícies de Barcelona i Catalunya, en directe

El Govern proposa reduir a 110 km/h la velocitat a l’AP-7 per reduir la sinistralitat

Trànsit

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’AP-7 és la carretera més mortífera de la xarxa viària catalana el 2022. Des que ha començat l’any, 13 persones han mort en accidents de trànsit en aquesta autopista. La xifra multiplica per tres les estadístiques del mateix període del 2019, l’últim any de referència abans de la pandèmia. Per reduir la sinistralitat, el Govern pretén limitar la velocitat en aquesta via ràpida a 110 quilòmetres per hora, 10 menys que els permesos actualment.

La circulació en aquesta via va augmentar amb la liberalització dels peatges, l’agost de l’any passat. En aquest sentit, el Servei Català de Trànsit assegura que ho ha fet en un 40%. A tot això, cal sumar-li un trànsit de camions més gran i altres vehicles pesants. Amb aquesta combinació, el resultat final és que aquesta via suma encara més problemes de mobilitat i més sinistralitat.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, s’ha mostrat «especialment» preocupat davant les xifres mortals i ha fet una crida a les autoritats i a la societat a «reaccionar» per disminuir-les. Per això, considera que abaixar la velocitat a 110 km/h en aquesta autopista «pot ser una mesura que ajudi, juntament amb totes les altres plantejades». No obstant, la decisió final de rebaixar el límit de velocitat la té el Govern de l’Estat.

Pla de xoc específic de Trànsit

A les altres decisions a què es refereix Elena és al «pla de xoc específic» que Trànsit ha activat aquest divendres per a l’AP-7. Aquestes mesures es tradueixen en més radars de velocitat i controls d’alcohol i drogues als transportistes. També es reforçarà el nombre d’helicòpters que detecten les infraccions dels vehicles.

Per contra, la Generalitat no preveu posar prohibicions o limitacions a la circulació dels camions, tret de moments puntuals, com ja s’aplica a diverses autopistes del país.

Dispositiu especial per al cap de setmana llarg

Trànsit també ha activat avui un dispositiu especial per al cap de setmana. Dilluns és festiu a Catalunya i s’espera un increment de la mobilitat. En concret, es preveu que uns 480.000 vehicles es mobilitzin des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona durant l’operació sortida d’aquest divendres a la tarda i al llarg de dissabte fins a les 15 hores.

La previsió de tornada de dilluns a la tarda és d’uns 290.000 vehicles. També cal tenir en compte que aquest cap de setmana té lloc el Gran Premi de Motociclisme al Circuit de Catalunya, que mobilitzarà uns 100.000 aficionats al llarg dels tres dies.

Notícies relacionades

Dilluns hi haurà carrils addicionals per a l’operació tornada en el punt de l’AP-7 amb la B-23 entre Vilafranca i Molins de Rei, a la C-32 nord entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat, i a la C-32 sud entre Gavà i Cornellà de Llobregat.

Mentre funcionin aquests carrils addicionals, els transportistes hauran de circular pel carril dret, a una velocitat màxima de 80 km/h i sense realitzar avançaments.