Millora de la societat

La reconstrucció social després de la pandèmia, a debat

Les entitats socials catalanes es reuniran el 15 i 16 de juny en el 7è Congrés del Tercer Sector amb el repte de proposar noves solucions a la greu crisi social

La reconstrucció social després de la pandèmia, a debat
4
Es llegeix en minuts

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya celebrarà, els dies 15 i 16 de juny, el seu setè congrés, el primer després de la pandèmia, amb el lema: ‘El repte de la reconstrucció social. Noves respostes des del tercer sector social’. D’aquesta manera, i després d’anys sense reunir-se, es busca enfortir la feina i les aliances entre les entitats del tercer sector i, entre aquestes i altres agents socioeconòmics, garantir la sortida de la greu crisi social derivada de la covid-19, que ha comportat un empitjorament de la pobresa, l’exclusió i les desigualtats que ja existien abans de la pandèmia.

El 7è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya vol ser un espai de retrobament per al conjunt de les entitats socials, per compartir estratègies, experiències en l’atenció i el coneixement que els integrants de les entitats i les mateixes organitzacions socials han adquirit amb la vivència de la pandèmia i les conseqüències que ha generat especialment en els col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Format híbrid: més participació

Format híbrid: més participacióLa trobada tindrà lloc el 15 i el 16 de juny i en aquesta ocasió incorpora un format híbrid –presencial i digital– amb la finalitat de promoure la participació. La no presencialitat és una de les principals novetats del congrés, que estrenarà aquest nou format la tarda del primer dia amb sis taules que donaran a conèixer bones pràctiques d’entitats socials catalanes i europees que s’han desenvolupat durant la pandèmia en àmbits com la vivenda, l’ocupació, la digitalització, el model d’atenció comunitària, la gestió ètica i la comunicació i visibilització.

Aquest nou format de debat vol donar a conèixer serveis o recolzaments d’atenció a les persones que les entitats del tercer sector social han hagut d’adaptar o crear, a partir de la situació pandèmica, i que s’han convertit en experiències d’interès i utilitat per a altres organitzacions.

Quant a la part presencial, el congrés constarà de quatre sessions plenàries que abordaran temes clau per a la reconstrucció de la societat. En primer lloc, es farà una primera taula rodona sota el títol «La resposta per a la transformació de l’economia i la redistribució de la riquesa», en què participaran veus expertes en el món de l’economia que compartiran la seva opinió sobre les polítiques públiques que s’estan portant a terme per superar els efectes econòmics i socials de la pandèmia. Si són adequades, si en fan falta més i de diferents, si fa falta posar sobre la taula la necessitat d’un nou pacte social i quin paper ha de tenir el tercer sector social.

En segon lloc, un altre espai de debat serà «La resposta des de l’acció social: prioritats i reptes des de l’àmbit social després dels efectes de la pandèmia». Aquesta taula de reflexió es focalitzarà en quines han de ser les polítiques socials prioritàries per assegurar els pilars fonamentals de la recuperació: vivenda, ocupació i garantia de serveis mínims. També es vol abordar la resposta que han donat el tercer sector social i les administracions a l’emergència social i com oferir unes solucions més àgils i ajustades a les necessitats de les persones en situació o risc d’exclusió social.

En tercer lloc, s’ha creat un espai anomenat «La resposta des de la societat civil organitzada». En aquesta sessió plenària es parlarà de com la ciutadania s’ha organitzat per donar resposta als estralls socials de la covid-19 i, alhora, es reflexionarà sobre com millorar i reforçar el treball en xarxa entre les entitats del tercer sector i els moviments socials de defensa dels drets humans, la cooperació i l’ecologisme, entre d’altres.

Resiliència i innovació

Resiliència i innovacióLa pandèmia ha sigut una experiència dura per a moltes de les entitats del tercer sector social. La quarta sessió plenària pretén fer un exercici d’introspecció per veure els canvis que ha comportat en l’organització interna de les entitats socials, la gestió dels recursos humans i econòmics, la generació d’aliances amb altres agents del territori i l’impacte en termes d’innovació i transformació digital, dos reptes clau que s’han accelerat arran de la covid.

Notícies relacionades

La inauguració del congrés tindrà com a protagonistes la copresidenta del Club de Roma i experta en política energètica, Sandrine Dixson-Declève, que es dirigirà als i les congressistes amb la salutació de benvinguda, i el director general i fundador de Nurture Development, Cormac Russell, que serà l’encarregat d’impartir la conferència «La reconstrucció social des de l’acció comunitària», que donarà el tret de sortida.

El tancament anirà a càrrec de la periodista Esther Vera, que oferirà la seva visió sobre les polítiques socials actuals i com des dels mitjans de comunicació es percep la feina i la contribució del tercer sector en la societat, a partir de les preguntes que li dirigiran persones de les mateixes entitats: un professional, una persona que rep acompanyament i recolzament des d’una organització social i una persona voluntària. Per a més informació, es pot consultar la web: congrestercersector.cat